Fahéjas rétegelt kalács
Ha most lehetne egy kívánságom, akkor azt kívánnám, hogy mindannyian érezzétek ezt a csodálatos illatot, ami átjárja a konyhámat. Az édeskés fahéjas sütemény illat, ami a sütőből árad kifelé és felmelegíti a szívünket ebben a hidegben. Egyszerűen.... Boldogság a konyhában!
Hozzávalók:
450 g fehér liszt
2.5 dl bögre tej
1 csomag szárított élesztő
1 evőkanál cukor
50 g vaj
1 tojás
1 mk só
szeletelt mandula
vaníliás cukor
Töltelék:
70 g vaj (olvasztott)
80 g cukor
1 csapott evőkanál fahéj
Egy kisebb lábasban folyamatos kevergetés mellett, felmelegítjük a tejet, a vajat és a cukrot. Fontos, hogy ne forrjon fel. Miután elolvadt a cukor és a vaj, tegyük félre hűlni.
Egy másik tálba keverjük össze a lisztet, a sót, az élesztőt végül pedig a tojást és a tejes keveréket.
Dagasszuk a tésztát addig, amíg elválik a tál falától (ha túl folyékony a tészta, tegyünk még hozzá lisztet). Miután kész, hagyjuk a tálban és pihentessük kb. 1 órát, konyharuhával letakarva.
Lisztezett nyújtó deszkán, nyújtsuk ki téglalap alakúra a tésztát. Majd kenjük meg az olvasztott vajjal és szórjuk meg a fahéjas cukorral. (a tetejére hagyjunk egy kis vajat.)
A téglalapra nyújtott tésztát végül hosszában kb.3-6 egyenlő csíkra vágjuk, amelyeket végül egymásra helyezzünk.
Ezeket az egymásra helyezett tésztákat vágjuk további 6-10 kockára. Majd a kockákat, az élükkel felfelé helyezzük egy kivajazott püspökkenyér formába (vagy sütőpapírral bélelt formába). A tetejét kenjük meg a maradék olvasztott vajjal és szórjuk meg a vaníliás cukorral, fahéjjal és szeletelt mandulával.
Hagyjuk további 40 percig letakarva pihenni.
Végül 175 fokos sütőben kb. 30 percig süssük.
Folyamat képekben: