2018. már 01.

Fahéjas rétegelt kalács

írta: Gyenis Katalin
Fahéjas rétegelt kalács

Ha most lehetne egy kívánságom, akkor azt kívánnám, hogy mindannyian érezzétek ezt a csodálatos illatot, ami átjárja a konyhámat. Az édeskés fahéjas sütemény illat, ami a sütőből árad kifelé és felmelegíti a szívünket ebben a hidegben. Egyszerűen.... Boldogság a konyhában!

 dscn1966.jpg

 Hozzávalók:

450 g fehér liszt

2.5 dl bögre tej

1 csomag szárított élesztő

1 evőkanál cukor

50 g vaj

1 tojás

1 mk só

 szeletelt mandula

vaníliás cukor

 

Töltelék:

70 g vaj (olvasztott)

80 g cukor

1 csapott evőkanál fahéj

Egy kisebb lábasban folyamatos kevergetés mellett, felmelegítjük a tejet, a vajat és a cukrot. Fontos, hogy ne forrjon fel. Miután elolvadt a cukor és a vaj, tegyük félre hűlni.

Egy másik tálba keverjük össze a lisztet, a sót, az élesztőt végül pedig a tojást és a tejes keveréket.

Dagasszuk a tésztát addig, amíg elválik a tál falától (ha túl folyékony a tészta, tegyünk még hozzá lisztet). Miután kész, hagyjuk a tálban és pihentessük kb. 1 órát, konyharuhával letakarva.

Lisztezett nyújtó deszkán, nyújtsuk ki téglalap alakúra a tésztát. Majd kenjük meg az olvasztott vajjal és szórjuk meg a fahéjas cukorral. (a tetejére hagyjunk egy kis vajat.)

A téglalapra nyújtott tésztát végül hosszában kb.3-6 egyenlő csíkra vágjuk, amelyeket végül egymásra helyezzünk.

Ezeket az egymásra helyezett tésztákat vágjuk további 6-10 kockára. Majd a kockákat, az élükkel felfelé helyezzük egy kivajazott püspökkenyér formába (vagy sütőpapírral bélelt formába).  A tetejét kenjük meg a maradék olvasztott vajjal és szórjuk meg a vaníliás cukorral, fahéjjal és szeletelt mandulával.

Hagyjuk további 40 percig letakarva pihenni.

Végül 175 fokos sütőben kb. 30 percig süssük.

 

Folyamat képekben:

dscn1955.jpg

 dscn1956.jpgdscn1959.jpgdscn1971.jpg

Szólj hozzá

édes