Madeleine

2014. november 21. - Gyenis Katalin

Ez egy hagyományos francia teasütemény, amelynek az elkészítése végtelenül egyszerű. Eredetileg nem így néz ki, ahogyan a képen, mert ehhez a süteményhez egy igazi madeleine formára lett volna szükségem. Mivel sajnos nem volt ilyen formám, ezért muffin formában készítettem el. Amennyiben Te is muffin formában készíted el, akkor fontos, hogy ne töltsd meg teljesen a formát, kb fél evőkanál tésztát tegyél bele.

10365768_1489636944609821_5452429007006549529_n.jpg

Hozzávalók:
170 g vaj
360 g finomliszt
240 g cukor
4 db tojás
60 ml tej
10 g sütőpor
1 teáskanál reszelt citromhéj és csipetnyi só

Melegítsük elő a sütőt 240 ° C-ra.

Állítsuk össze a tésztát: olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben közepes lángon, és hevítsük, míg barnás színt kap, majd tegyük félre. Szitáljuk össze a lisztet és a sütőport. Keverjük össze a reszelt citromhéjat, a sót és a cukrot egy tálban, és adjuk hozzá a tojásokat. Habverőgéppel keverjük, míg a tojás halványsárga színt kap, és bársonyos csíkot húz, ha a gépet kiemeljük a masszából. Öntsük hozzá a tejet, és keverjük simára. Szitáljuk hozzá a tojásos keverékhez a lisztet,és keverjük tovább. Végül az olvasztott vajat először 2 evőkanál tésztával keverjük össze, majd így adjuk a tésztához, és keverjük homogénre. Fedjük le a tálat, és pihentessük a tésztát a hűtőszekrényben legalább egy óráig (vagy akár egész éjszaka, ha reggelihez sütjük). Kanalazzuk a tésztát a formába. A megtöltött formákat tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 5-6 percig, míg felpúposodik a tészta,majd vegyük le a hőmérsékletet 200 fokra, és süssük további 3-4 percig.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogsagakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr546920649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.11.23. 09:43:33

milyen formába kell kanalazni? van madeleine sütőforma? vagy meg lehet akármiben sütni, esetleg az eretnekség? :) (disc: még csak nem is hallottam még erről a sütiről, ezért elnézést a tudatlanságomért..)

komplikato 2014.11.23. 09:43:38

Miért van az, hogy a süteményreceptek nagyobbik fele feltételez egy modern és megfizethetetlen sütőt? :(
Azért elmentem hátha ki lehet kísérletezni sima gázsütővel is.

Gyenis Katalin 2014.11.23. 09:46:13

Mivel nekem is sincs Madeleine formám, ezért én muffin formába kanalaztam. Úgy is nagyon finom lett. Egyébként lehet kapni madeleine formát, azonban annak még nem néztem utána, hogy hol.

Gyenis Katalin 2014.11.23. 09:48:41

Gázsütőben is meg lehet sütni, 3 fokozaton.