Csokoládés kávés kuglóf
Egy igazi energiabomba a hideg téli napokra. Kuglófnak nevezem, azonban mégis egy kicsit másfajta a tésztája. Egy sütemény dupla élvezettel, a csokoládétól mosolyogni fogunk, kávétól pedig felébredünk.
Hozzávalók:
227 g margarin
60 g minőségi sötét holland kakaó
1 kis csésze minőségi főzött kávé
200 g cukor
240 ml natúr joghurt
1 evőkanál vanília kivonat
2 nagyobb tojás
250 g liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
Máz:
1 tábla nagyon jó minőségű étcsokoládé
76 g margarin
2 teáskanál méz
1/2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Közepes lángon kezdjük el melegíteni a vajat, majd adjuk hozzá kakaót, valamint a kávét és keverjük simára. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a cukrot és keverjük tovább amíg elolvad. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd adjuk hozzá a joghurtot, a vanília kivonatot és a tojásokat. Folytassuk a keverést.
A száraz hozzávalókat egy közepes tálba keverjük össze. A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót.
Majd fokozatosan adjuk hozzá a kakaós keveréket.
Öntsük a tésztát egy kivajazott és lisztezett formába és süssük kb. 45-50 percig 175 fokon.
Mielőtt kiborítanánk, hagyjuk hűlni kb. 20 percig a formában.
A mázhoz a hozzávalókat tegyük egy hőálló tálba és vízgőz felett kezdjük melegíteni. Miután kihűlt, öntsük a kihűlt kuglófra.
Tipp:
Ahhoz, hogy még finomabb legyen a sütemény, darabokra tört tejcsokoládét is bele lehet keverni a tésztájába és úgy kisütni.