2015. dec 12.

Csokoládés kávés kuglóf

írta: Gyenis Katalin
Csokoládés kávés kuglóf

Egy igazi energiabomba a hideg téli napokra. Kuglófnak nevezem, azonban mégis egy kicsit másfajta a tésztája. Egy sütemény dupla élvezettel, a csokoládétól mosolyogni fogunk, kávétól pedig felébredünk.

sam_0566fff.jpg

Hozzávalók:

227 g margarin

60 g minőségi sötét holland kakaó

1 kis csésze minőségi főzött kávé

200 g cukor

240 ml natúr joghurt

1 evőkanál vanília kivonat

2 nagyobb tojás

250 g liszt

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál só

 

Máz:

1 tábla nagyon jó minőségű étcsokoládé

76 g margarin

2 teáskanál méz

1/2 teáskanál fahéj

 

Elkészítés:

Közepes lángon kezdjük el melegíteni a vajat, majd adjuk hozzá kakaót, valamint a kávét és keverjük simára. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a cukrot és keverjük tovább amíg elolvad. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd adjuk hozzá a joghurtot, a vanília kivonatot és a tojásokat. Folytassuk a keverést.

A száraz hozzávalókat egy közepes tálba keverjük össze. A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót.

Majd fokozatosan adjuk hozzá a kakaós keveréket.

Öntsük a tésztát egy kivajazott és lisztezett formába és süssük kb. 45-50 percig 175 fokon.

Mielőtt kiborítanánk, hagyjuk hűlni kb. 20 percig a formában.

A mázhoz a hozzávalókat tegyük egy hőálló tálba és vízgőz felett kezdjük melegíteni. Miután kihűlt, öntsük a kihűlt kuglófra.

 

Tipp:

Ahhoz, hogy még finomabb legyen a sütemény, darabokra tört tejcsokoládét is bele lehet keverni a tésztájába és úgy kisütni.

Szólj hozzá

édes