Egészséges kölesgolyók

2017. október 28. - Gyenis Katalin

Az elfeledett ősgabona, más néven a köles, hihetetlenül sok jó élettani hatással rendelkezik és többféle változatban elkészíthető. Fogyaszthatjuk sósan vagy akár édesen, mindenhogyan nagyon finom.

Én most gyors vendégváró falatokat készítettem belőle, ami lenyűgözte a vendégeket. Semmi mást nem kellett tenni, csak megfőzni, ízesíteni és apró golyókat formálni belőle, majd kakaóba, fahéjba vagy kókuszreszelékbe forgatni. Talán a golyók formázása az, ami több időt vett igénybe, de azt mondom megérte, íme a végeredmény:

 2017-10-26-22-07-37_1.jpg

Hozzávalók:

250 g köles

800 ml rizstej

2 evőkanál nyírfacukor

2 teáskanál méz

csipetnyi fahéj, szegfűszeg

3 evőkanál chia mag

1 citrom leve

fél csomag cukrozatlan vaníliás pudingpor

 

A rizstejet felmelegítjük, majd beleöntjük a kölest. A lángot mindenképpen vegyük lejjebb és hagyjuk nagyon alacsony tűzön főni a kölest (kb.30 perc). Egészen addig kell főzni amíg szinte szét nem mállik. Fontos, hogy egy picit túlfőzzük, hiszen akkor lesz jól formázható.

Közben ízesítjük, nyírfacukorral, mézzel, citrommal, fahéjjal és szegfűszeggel, a pudingport és a chia magot csak a legvégén keverjük el benne.

Miután teljesen megfőtt a köles, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd formáljunk belőle golyókat (vagy bármilyen formát) és hempergessük meg fahéjban, kakaóban és kókuszreszelékben.

 

 

Foodyny

ÍME A FOODYNY

Íme a Foodyny, Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol a receptek böngészésén túl híres gasztroarcok és ismert személyiségek is folyamatosan betekintést engednek a színes hazai gasztroélet - reményeink szerint - minden zugába.

Hírlevelünkre feliratkozva MINDEN HÉTEN NYEREMÉNYEK várnak!

NYEREMÉNYJÁTÉK - MANNA ABC

2017 ŐSZI ESEMÉNYEK

AB OVO BOR AJÁNLÓ

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

A virtuális valóságshow keretében felszolgált vacsorától a fejenként 150 ezer forintos kóstolómenükig, különleges élményt kínálnak a világ legdrágább éttermei. Emlékezetes nyomot hagynak az ízlelőbimbón és bankszámlán is.

0
0
0
s2smodern

A tányéron minden ott van, amit egy étteremben rendelt tatárbifsztek mellé elképzel az ember: friss paradicsom, uborka, lila hagyma, kaliforniai paprika és vaj a pirítóshoz.

0
0
0
s2smodern

A mindig megfontolt és összeszedett celeb elképesztő kalandba keveredett Ázsiában, ahol saját bevallása életében először fordult elő, hogy nem tudta fejből irányítani a testét.

0
0
0
s2smodern

Az olasz konyha ízeit, színeit idéző étel. Ahogy egymáson sülnek a rétegek, a bazsalikomos paradicsom leve átitatja a húst, az ízes húslét beissza a krumpli… Csodás az összhatás!

0
0
0
s2smodern

Tovább gyorsul az élelmiszerárak emelkedése a hazai hipermarketekben: novemberben ismét másfél éve nem látott tempójú áremelkedést mértünk a Privátbankár Árkosár-felmérésében.

0
0
0
s2smodern

Egy izgalmas ízű, selymes, krémes főzelék a borongós őszi napokra.

0
0
0
s2smodern

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogsagakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr2513104120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.