Pizzás kifli

2019. április 08. - Gyenis Katalin

Nálunk a pizza mindig hatalmas sláger és most töltve, tekerve igazán finom vendégváró falatkák készültek.

 2019-04-07-12-30-20.jpg

Tészta:

400 g liszt

350 ml langyos víz

1 tasak száraz élesztő

1 teáskanál cukor

1 mokkáskanál só

1 evőkanál olívaolaj

 

Szószhoz

100 g passzírozott paradicsom

100 g parmezán

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál oregánó

1 teáskanál bazsalikom

1 teáskanál rozmaring

ízlés szerint só, bors, cukor

 

A tészta hozzávalóit keverd össze, majd gyúrd jól össze, nem baj egy kicsit ragadós lesz a tészta. Formázzál belőle gombócot, takard le és keleszd kb. 1 órán keresztül.

Amíg a tészta kel, addig  az olívaolajat melegítsd fel, rakd hozzá az apróra vágott hagymát, majd párold üvegesre. Tedd bele a zúzott fokhagymát, majd öntsd hozzá a paradicsomot, fűszerezd és főzd kb. 10 percig.

Miután a tészta megkelt tépj belőle diónyi nagyságú gombócokat (vagy picivel nagyobbat), ezeket lisztezett felületen nyújtsd kör alakúra, majd egyesével kend meg a pizzaszósszal. A belsejébe szórj sajtot, tekerd fel, kend meg felvert tojással, és végül szórd meg a maradék sajttal.

Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20-30 percig kell sütni.

 

Foodyny

ÍME A FOODYNY

Íme a Foodyny, Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol a receptek böngészésén túl híres gasztroarcok és ismert személyiségek is folyamatosan betekintést engednek a színes hazai gasztroélet - reményeink szerint - minden zugába.

Hírlevelünkre feliratkozva MINDEN HÉTEN NYEREMÉNYEK várnak!

NYEREMÉNYJÁTÉK - MANNA ABC

2017 ŐSZI ESEMÉNYEK

AB OVO BOR AJÁNLÓ

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

A virtuális valóságshow keretében felszolgált vacsorától a fejenként 150 ezer forintos kóstolómenükig, különleges élményt kínálnak a világ legdrágább éttermei. Emlékezetes nyomot hagynak az ízlelőbimbón és bankszámlán is.

0
0
0
s2smodern

A tányéron minden ott van, amit egy étteremben rendelt tatárbifsztek mellé elképzel az ember: friss paradicsom, uborka, lila hagyma, kaliforniai paprika és vaj a pirítóshoz.

0
0
0
s2smodern

A mindig megfontolt és összeszedett celeb elképesztő kalandba keveredett Ázsiában, ahol saját bevallása életében először fordult elő, hogy nem tudta fejből irányítani a testét.

0
0
0
s2smodern

Az olasz konyha ízeit, színeit idéző étel. Ahogy egymáson sülnek a rétegek, a bazsalikomos paradicsom leve átitatja a húst, az ízes húslét beissza a krumpli… Csodás az összhatás!

0
0
0
s2smodern

Tovább gyorsul az élelmiszerárak emelkedése a hazai hipermarketekben: novemberben ismét másfél éve nem látott tempójú áremelkedést mértünk a Privátbankár Árkosár-felmérésében.

0
0
0
s2smodern

Egy izgalmas ízű, selymes, krémes főzelék a borongós őszi napokra.

0
0
0
s2smodern

Meggyes lepény

Egy igazi klasszikus...

 

dscn599622.jpg

 

Hozzávalók:

500 g meggy

200 ml habtejszín

150 g cukor

4 tojás

1 csipet só

250 g finomliszt

1 csomag sütőpor

mandulaszirom a tetejére

Öntethez: tejföl, porcukor, csipet fahéj

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tejszínt a cukorral, a tojásokkal és a sóval habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és hozzáadjuk a tejszínes keverékhez. Összekeverjük és sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd egyenletesen elosztjuk rajta a kimagozott meggyet.

kb. 45 percig sütjük, mielőtt elkészülne kb. 20 perccel előtte megszórjuk a tetejét a mandulával, így sütjük tovább.

Ha elkészült, fahéjas tejföllel kínáljuk.

Jó étvágyat!

Gesztenyés habos sütemény

Erre a süteményre egyszerűen nem találok szavakat. El kell készíteni, meg kell kóstolni és akkor tudni fogjátok, hogy miről beszélek. Mennyei... :)

dscn5954.jpg

Piskóta:

4 tojás

50 g cukor

100 g liszt

20 g cukrozatlan kakaópor

Krém:

250 g cukrozatlan gesztenyemassza

250 g mascarpone

1 tk fahéj

egy csipetnyi mézeskalács fűszerkeverék

1 ek rum

3 ek porcukor

2 dl habtejszín

10 g zselatinpor

Tetejére: kakaópor

 

A piskótához a sütőt melegítsük előre 190 fokra. Egy téglalap alakú sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.

A tojásokat a cukorral alaposan keverjük ki, majd adjuk hozzá a kakaóporral elkevert lisztet. A masszát öntsük a formába és süssük kb. 20 percig. (tűpróba nagyon fontos)

A krémhez a gesztenyemasszát villával összetörjük, majd hozzákeverjük a porcukrot, a rumot, a fűszereket és a mascarponét. A tejszínt verjük habbá, majd keverjük hozzá a zselatint. Én hideg vízben oldódó zselatinport használtam, amelyet a csomag leírása szerint elkészítettem. Végül a habot összeforgattam a gesztenyemasszával. Simára kevertem és az elkészült kihűlt, piskóta tetejére kentem.

Majd hűtőben pihentettem és tálalás előtt kakaóporral szórtam meg a tetejét.

Jó étvágyat hozzá! :)

dscn5942.jpg

 

 

Nanaimo torta

Nanaimo szelet helyett, Nanaimo torta. Úgy gondoltam, hogy idén ez a torta lesz a karácsonyi asztal dísze és a családi vacsora után egy könnyed finomság.

dscn5863.jpg

 

Kekszes alap:

120 g vaj

30 g kakaópor

1 tojás

50 g méz

100 g kókuszreszelék

70 g durvára aprított dió

180 g darált keksz

 

Vaníliakrém:

8 db tojássárgája

100 g cukor

550 g tej

60 g étkezési keményítő

50 g vaj

Őrölt vanília

 

Csokoládémáz:

100 g tejcsokoládé

80 g étcsokoládé

140 g habtejszín

 

Először elkészítjük a kekszes alapot. A vajat alacsony lángon elkezdjük olvasztani, majd hozzáöntjük a kakaóport és a kikevert tojást. Gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. Ne ijedjünk meg, ha összeugrik a tojás, csak folytassuk a keverést. Ezután levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kekszet, a kókuszreszeléket, mézet és az aprított diót. Ezt a kekszes alapot a forma aljára nyomkodjuk és hűtőbe tesszük 10 percre.

Miközben hűl, elkészítjük a vaníliakrémet. A keményítőt, összekeverjük a cukorral és a tojással. A tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett a keményítős keverékhez keverjük. Visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha már pudingos az állaga, akkor levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat. Végül a krémet a kekszes alapra öntjük és mehet vissza a hűtőbe.

A csokoládémázhoz a tejszínt felforraljuk és az aprított csokoládékra öntjük. Addig keverjük, míg a csokoldék el nem olvadnak, majd ezt a keveréket a megdermedt vaníliás krémre öntjük.

Visszatesszük a hűtőbe és 1 óra múlva már tálalható is.

Matcha muffin

Édes, finom, frissítő muffin, kivételesen magas antioxidánssal. A matcha tea a Japánok egyik legértékesebb nemzeti itala, amely nagyon sok jótékony hatással rendelkezik. Aki még esetleg nem ismeri, annak mindenképpen ajánlom, hogy olvasson utána és süsse meg az alábbi receptet.

 20181208_162425.jpg

125 g liszt

125 g cukor

20 g Matcha tea por

125 g puha vaj

2 tojás

100 ml tej.

 

Minden hozzávalót keverjünk össze, és kanál segítségével adagoljuk a tésztát a muffin formákba.

180 fokon, kb. 20 percig sütjük.

Miután kihűlt a tetejét díszíthetjük Matcha teával elkevert tejszínhabbal.

 

 

Kókuszos puszedli mandulával

Finom, egészséges puszedlik. Nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell szaggatni, nem kell, hogy egyforma legyen, nem kell, hogy sokáig álljon a tészta és még a sütési idő is rövid. Egyszóval szabadság és boldogság. Kell ennél több?

 dscn5652.jpg

 

225 g meghámozott, lereszelt alma

50 g zabpehely liszt

50 g kókuszliszt

100 g kókuszreszelék

80 g reszelt mandula

3 evőkanál agavé szirup

2 kk szódabikarbóna

 

Az almákat egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Kézzel jól keverjük össze, majd formájunk belőle tetszőleges golyókat, amelyeket a tepsire helyezve picit nyomkodjunk le. 

Ha esetleg túlságosan ragadna a massza, akkor adjunk még hozzá egy kis zablisztet.

Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 15 percig.

dscn5661.jpg

Rusztikus csokoládétorta

Édes mosoly egy vékony réteg pikáns málnalekvárral.

 dscn5185.jpg

 

Tészta:

200 g finomliszt

80 g cukor

30 g kakaópor

kb. 1,2 - 2 dl mandula tej

1 tojás

3 ek étolaj

1 tasak sütőpor

Lekváros réteghez:

250 g málnalekvár (lehet bármilyen más lekvár is)

kb. 2 evőkanál útifűmaghéj

Tetejére:

100 g étcsokoládé (málna ízű)

2 evőkanál kókuszzsír

 

Először a tészta hozzávalóit keverjük össze, majd öntsük egy kivajazott, lisztezett tortaformába (21 cm-es). A tésztát süssük kb. 30 percig, 170 fokon.

Amikor elkészült a tészta hagyjuk teljesen kihűlni. A lekvárt keverjük el az útifűmaghéjjal, majd szépen egyenletesen kenjük el a torta tetején.

Végül olvasszuk fel a csokoládét és a kókuszzsírt és ezzel vonjuk be a torta tetejét. Hagyjuk szobahőmérsékleten szilárdul. Mikor kész, már szeletelhető is!

 

 dscn5174.jpg

 

Barackos sajttorta

A nyárnak úgy érzem, hogy még közel sincs vége, hiszen annyira meleg van, és ebben a melegben nem is vágyom másra, mint egy finom, könnyed gyümölcsös finomságra. Ti, hogy vagytok ezzel? Van egy fantasztikus sajttorta receptem, amit ennél a tortánál is alapnak használtam és tovább fejlesztettem. Így jött született meg az alábbi csoda.

dscn4735aaaaaa.jpg

dscn4731aaaaa.jpg

Hozzávalók:

125 g vaj

200 g darált háztartási keksz

1 evőkanál cukor

baracklekvár



250 g túró

200 g krémsajt

150 g cukor

2 evőkanál liszt

2 csomag vaníliás cukor

3 tojás

1 kis doboz görög joghurt

3 evőkanál cukrozatlan kakaó

2 teáskanál rum

3 nagyobb barack

baracklekvár

A kekszet, az olvasztott vajjal és a cukorral összekeverjük és a tortaforma aljára nyomkodjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 5-10 percig sütjük. Miután kész megkenjük vékonyan baracklekvárral.


A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, majd a krém felét az elősütött kekszre öntjük. Ezután a maradék krémet tovább ízesítjük a kakaóval és a rummal, és a keveréket óvatosan ráöntjük a fehér rétegre. 


A tortát 160 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Miután teljesen kihűlt, a tetejét vékonyra szeletelt barackkal díszítjük.

dscn4743aaaaa.jpg

Sajtos kréker

A tökéletes, ropogós sajtos kréker és a tökéletes pillanat. Egyre jobban érzem azt, hogy számomra fontos az egyszerűség a konyhámban, mint azt ahogyan tőlem már megszokhattátok, és ez a sajtos kréker is pontosan ilyen. Egy gyors vendégváró finomság.

 g.jpg

Hozzávalók:

220 g finomliszt

100 g trappista sajt (reszelve)

50 g Edámi sajt (reszelve)

50 g Brie sajt

200 g vaj

2 teáskanál só

2 tojás sárgája

 

A lisztet összekeverjük a sóval, majd a vajjal elmorzsoljuk. Végül a sajtokkal és a tojások sárgájával tésztát gyúrunk belőle.

Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük a tésztát 30 percre pihenni.

Kilisztezett felületen kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formákat formákat szaggatunk.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és egy szívószál segítségével lyukakat szaggatunk beléjük.

Süssük 180 fokon kb. 15 percig.

Habkönnyű máktorta friss málnával

Az idei nyár slágere ez a gyorsan elkészíthető, teljesen lisztmentes torta. 

 dscn3719.jpg

 

 dscn3685.jpg

Hozzávalók:

150 g darált mák

150 g cukor vagy 100 g nyírfacukor

50 g méz

2 evőkanál morzsa

6 db nagyobb tojás

őrölt fahéj

80 g málna

 

Először is a tojásfehérjéből és a cukor feléből verjünk habot. Majd ezután a tojássárgákat a cukor másik felével keverjük habosra, adjuk hozzá a mézet, a tojásfehérjehabot, végül óvatosan forgassuk bele a mákot és a morzsát. Őrölt fahéjjal ízesítjük.

Egy kb. 21 cm-es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki és ebbe öntsük bele a mákos tésztát. Most jöhet hozzá a málna, amelyet egyenletesen helyezzünk el, és így a  tészta aljára fog kerülni.

 dscn3707.jpg

 

Süssük 170 fokon kb. 45 percig. Tűpróbát mindenképpen végezzünk mielőtt kivesszük.