Matcha muffin

2018. december 11. - Gyenis Katalin

Édes, finom, frissítő muffin, kivételesen magas antioxidánssal. A matcha tea a Japánok egyik legértékesebb nemzeti itala, amely nagyon sok jótékony hatással rendelkezik. Aki még esetleg nem ismeri, annak mindenképpen ajánlom, hogy olvasson utána és süsse meg az alábbi receptet.

 20181208_162425.jpg

125 g liszt

125 g cukor

20 g Matcha tea por

125 g puha vaj

2 tojás

100 ml tej.

 

Minden hozzávalót keverjünk össze, és kanál segítségével adagoljuk a tésztát a muffin formákba.

180 fokon, kb. 20 percig sütjük.

Miután kihűlt a tetejét díszíthetjük Matcha teával elkevert tejszínhabbal.

 

 

Kókuszos puszedli mandulával

Finom, egészséges puszedlik. Nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell szaggatni, nem kell, hogy egyforma legyen, nem kell, hogy sokáig álljon a tészta és még a sütési idő is rövid. Egyszóval szabadság és boldogság. Kell ennél több?

 dscn5652.jpg

 

225 g meghámozott, lereszelt alma

50 g zabpehely liszt

50 g kókuszliszt

100 g kókuszreszelék

80 g reszelt mandula

3 evőkanál agavé szirup

2 kk szódabikarbóna

 

Az almákat egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Kézzel jól keverjük össze, majd formájunk belőle tetszőleges golyókat, amelyeket a tepsire helyezve picit nyomkodjunk le. 

Ha esetleg túlságosan ragadna a massza, akkor adjunk még hozzá egy kis zablisztet.

Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 15 percig.

dscn5661.jpg

Rusztikus csokoládétorta

Édes mosoly egy vékony réteg pikáns málnalekvárral.

 dscn5185.jpg

 

Tészta:

200 g finomliszt

80 g cukor

30 g kakaópor

kb. 1,2 - 2 dl mandula tej

1 tojás

3 ek étolaj

1 tasak sütőpor

Lekváros réteghez:

250 g málnalekvár (lehet bármilyen más lekvár is)

kb. 2 evőkanál útifűmaghéj

Tetejére:

100 g étcsokoládé (málna ízű)

2 evőkanál kókuszzsír

 

Először a tészta hozzávalóit keverjük össze, majd öntsük egy kivajazott, lisztezett tortaformába (21 cm-es). A tésztát süssük kb. 30 percig, 170 fokon.

Amikor elkészült a tészta hagyjuk teljesen kihűlni. A lekvárt keverjük el az útifűmaghéjjal, majd szépen egyenletesen kenjük el a torta tetején.

Végül olvasszuk fel a csokoládét és a kókuszzsírt és ezzel vonjuk be a torta tetejét. Hagyjuk szobahőmérsékleten szilárdul. Mikor kész, már szeletelhető is!

 

 dscn5174.jpg

 

Barackos sajttorta

A nyárnak úgy érzem, hogy még közel sincs vége, hiszen annyira meleg van, és ebben a melegben nem is vágyom másra, mint egy finom, könnyed gyümölcsös finomságra. Ti, hogy vagytok ezzel? Van egy fantasztikus sajttorta receptem, amit ennél a tortánál is alapnak használtam és tovább fejlesztettem. Így jött született meg az alábbi csoda.

dscn4735aaaaaa.jpg

dscn4731aaaaa.jpg

Hozzávalók:

125 g vaj

200 g darált háztartási keksz

1 evőkanál cukor

baracklekvár



250 g túró

200 g krémsajt

150 g cukor

2 evőkanál liszt

2 csomag vaníliás cukor

3 tojás

1 kis doboz görög joghurt

3 evőkanál cukrozatlan kakaó

2 teáskanál rum

3 nagyobb barack

baracklekvár

A kekszet, az olvasztott vajjal és a cukorral összekeverjük és a tortaforma aljára nyomkodjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 5-10 percig sütjük. Miután kész megkenjük vékonyan baracklekvárral.


A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, majd a krém felét az elősütött kekszre öntjük. Ezután a maradék krémet tovább ízesítjük a kakaóval és a rummal, és a keveréket óvatosan ráöntjük a fehér rétegre. 


A tortát 160 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Miután teljesen kihűlt, a tetejét vékonyra szeletelt barackkal díszítjük.

dscn4743aaaaa.jpg

Sajtos kréker

A tökéletes, ropogós sajtos kréker és a tökéletes pillanat. Egyre jobban érzem azt, hogy számomra fontos az egyszerűség a konyhámban, mint azt ahogyan tőlem már megszokhattátok, és ez a sajtos kréker is pontosan ilyen. Egy gyors vendégváró finomság.

 g.jpg

Hozzávalók:

220 g finomliszt

100 g trappista sajt (reszelve)

50 g Edámi sajt (reszelve)

50 g Brie sajt

200 g vaj

2 teáskanál só

2 tojás sárgája

 

A lisztet összekeverjük a sóval, majd a vajjal elmorzsoljuk. Végül a sajtokkal és a tojások sárgájával tésztát gyúrunk belőle.

Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük a tésztát 30 percre pihenni.

Kilisztezett felületen kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formákat formákat szaggatunk.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és egy szívószál segítségével lyukakat szaggatunk beléjük.

Süssük 180 fokon kb. 15 percig.

Habkönnyű máktorta friss málnával

Az idei nyár slágere ez a gyorsan elkészíthető, teljesen lisztmentes torta. 

 dscn3719.jpg

 

 dscn3685.jpg

Hozzávalók:

150 g darált mák

150 g cukor vagy 100 g nyírfacukor

50 g méz

2 evőkanál morzsa

6 db nagyobb tojás

őrölt fahéj

80 g málna

 

Először is a tojásfehérjéből és a cukor feléből verjünk habot. Majd ezután a tojássárgákat a cukor másik felével keverjük habosra, adjuk hozzá a mézet, a tojásfehérjehabot, végül óvatosan forgassuk bele a mákot és a morzsát. Őrölt fahéjjal ízesítjük.

Egy kb. 21 cm-es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki és ebbe öntsük bele a mákos tésztát. Most jöhet hozzá a málna, amelyet egyenletesen helyezzünk el, és így a  tészta aljára fog kerülni.

 dscn3707.jpg

 

Süssük 170 fokon kb. 45 percig. Tűpróbát mindenképpen végezzünk mielőtt kivesszük.

Eperlekváros morzsasüti áfonyával megszórva

Minden évben alig várom, hogy elkezdődjön az eperszezon. Ez most sem volt másképpen, egyből nekiálltam és lekvárt készítettem belőle. Ennek az isteni finom házi eperlekvárnak egy részét pedig felhasználtam az alábbi süteménynél.

dscn3377.jpg

Hozzávalók:

220 g liszt

1/2 teáskanál sütőpor

1 csipet só

80 g cukor

20 g vaníliás cukor

1 tojás

120 g vaj

 

A tészta tetejére:

5 evőkanál eperlekvár

kb. fél csésze áfonya

 

A tészta hozzávalóit, a lisztet, sütőport, sót, cukrot, tojást és a vajat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tészta 2/3 részét nyomkodjuk egy négyzet alakú kisebb tepsibe (20X20 cm), majd tegyük mélyhűtőbe kb. 10 percre. Miután kivettük a mélyhűtőből kenjük meg eperlekvárral, szórjuk meg áfonyával végül a maradék tésztát morzsoljuk lazán a tetejére. Hintsük meg egy kis kristálycukorral és mehet is a sütőbe.

Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 30 percig készre sütjük.

dscn3346.jpg

 

 

dscn3406.jpg

Hűsítő citromos kocka

Közelednek a forró nyári napok, és ilyenkor nem szeretek hosszú órákat a konyhában tölteni, inkább csak valami könnyed nyári finomságra vágyom. Ti, hogy vagytok ezzel?

Az alábbi süteményem pontosan ilyen! Könnyű és frissítő a meleg a nyári napokra.

dscn3270111.jpg

 

Tészta:

112 g lágy vaj vagy margarin

50 g cukor

224 g finom liszt

1/4 teáskanál só

 

Citromos krém:

4 nagyobb tojás

50 g cukor és 50 g vaníliás cukor

30 g liszt

3 nagyobb citrom leve

 

Egy kisebb téglalap alakú sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A tészta hozzávalóit addig keverjük, amíg a tészta összeáll. Ez eltarthat egy darabig, de legyünk kitartóak. Miután kész a tészta, akkor nyomkodjuk bele a sütőformába, majd tegyük be a sütőbe kb. 18 percre.

Amíg a tészta sül, addig a tojásokat habverővel keverjük össze a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, és a citrom levét.

A keveréket öntsük a tésztára és süssük további 30 percig.

Majd hagyjuk hűlni és miután teljesen kihűlt szeleteljük fel, hintsük meg egy kis porcukorral és már tálalható is.

 

dscn3256.jpg

Erdei gyümölcsös muffin

Néha szeretem az egyszerűséget és a muffin pont ilyen. Egyszerűen, gyorsan és nagyon változatos módon készíthető. Ami fontos, hogy legyen egy jó alap recept és amit most megosztok veletek az pontosan ilyen. Ennél finomabb és puhább muffin talán nem is létezik.

dscn2663.jpg

Hozzávalók: (12 db)

250 g liszt

2 teáskanál sütőpor

60 g vaníliás cukor

50 g porcukor

40 g cukor

1 teáskanál őrölt gyömbér

140 ml tejföl

125 ml étolaj

1 evőkanál méz

2 tojás

fagyasztott erdei gyümölcsök

 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és béleljünk ki 12 csészés muffinsütő tálcát papírkapszlival.

Egy nagyobb tálba keverjük össze a tojásokat, a tejföllel, az olajjal és a mézzel. Majd ehhez a keverékhez adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a cukrokat és az őrölt gyömbért.

Végül a tésztát osszuk el a muffinsütő tálcákba és szórjuk meg a tetejét tetszés szerint erdei gyümölcsökkel.

Tegyük a sütőbe és süssük 25 percig. Ha elkészült vegyük ki és rácson hagyjuk kihűlni.

 

Húsvéti répás sütemény

Ezzel a nagyon finom és gyorsan elkészíthető répás süteménnyel szeretnék nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánni!

dscn2383.jpg

 

Hozzávalók:

500 g reszelt sárgarépa

500 g diákcsemege

250 g liszt

2 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál fahéj

250 g barna cukor

4 tojás

250 ml olaj

 

Tetejére:

250 g mascarpone

80 g porcukor

200 ml tejszín

 

Egy négyzet alakú tepsit vajazzunk és lisztezzünk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral. A sárgarépát és a diákcsemegét egy tálban keverjük össze. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, és a cukrot. A tojásokat egy kicsit verjük fel, majd keverjük hozzá az olajat. Ehhez adjuk hozzá a lisztes és a répás keveréket, felváltva, apránként.

Előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.

A krémhez a hozzávalókat keverjük simára és mikor már kihűlt a sütemény, kenjük a tetejére.