2014. nov 21.

Madeleine

írta: Gyenis Katalin
Madeleine

Ez egy hagyományos francia teasütemény, amelynek az elkészítése végtelenül egyszerű. Eredetileg nem így néz ki, ahogyan a képen, mert ehhez a süteményhez egy igazi madeleine formára lett volna szükségem. Mivel sajnos nem volt ilyen formám, ezért muffin formában készítettem el. Amennyiben Te is muffin formában készíted el, akkor fontos, hogy ne töltsd meg teljesen a formát, kb fél evőkanál tésztát tegyél bele.

10365768_1489636944609821_5452429007006549529_n.jpg

Hozzávalók:
170 g vaj
360 g finomliszt
240 g cukor
4 db tojás
60 ml tej
10 g sütőpor
1 teáskanál reszelt citromhéj és csipetnyi só

Melegítsük elő a sütőt 240 ° C-ra.

Állítsuk össze a tésztát: olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben közepes lángon, és hevítsük, míg barnás színt kap, majd tegyük félre. Szitáljuk össze a lisztet és a sütőport. Keverjük össze a reszelt citromhéjat, a sót és a cukrot egy tálban, és adjuk hozzá a tojásokat. Habverőgéppel keverjük, míg a tojás halványsárga színt kap, és bársonyos csíkot húz, ha a gépet kiemeljük a masszából. Öntsük hozzá a tejet, és keverjük simára. Szitáljuk hozzá a tojásos keverékhez a lisztet,és keverjük tovább. Végül az olvasztott vajat először 2 evőkanál tésztával keverjük össze, majd így adjuk a tésztához, és keverjük homogénre. Fedjük le a tálat, és pihentessük a tésztát a hűtőszekrényben legalább egy óráig (vagy akár egész éjszaka, ha reggelihez sütjük). Kanalazzuk a tésztát a formába. A megtöltött formákat tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 5-6 percig, míg felpúposodik a tészta,majd vegyük le a hőmérsékletet 200 fokra, és süssük további 3-4 percig.

Szólj hozzá

édes