Jégbe fagyott torta
Ahogy leesett az első hó, egyből jött az inspiráció, hogy egy olyan tortát készítsek, ami úgy néz ki, mintha egy jeges kerítés venné körbe. Az sem baj, ha esetleg néhol töredezett, hiszen ettől lesz még inkább egyedi. Bármilyen színnel elkészíthetjük, nekem most piroshoz volt kedvem. Ráadásul ennek a tortának a piskótája is különleges, hiszen a piskótát megbolondítottam egy kis mogyoróval, ami igazán jól passzol a sajtkrémes töltelékhez.
Mogyorós piskóta
200 g barna cukor
200 g vaj
3 tojás
200 g liszt
fél csomag sütőpor
50 g darált mogyoró
Töltelék
250 g túró
300 g krémsajt
2 ek tejföl
50 g cukor
A piskótához keverjük habosra a vajat és a cukrot, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat és keverjük tovább. Ezután folyamatosan keverés mellett lassan szórjuk bele a sütőporos lisztet és a mogyorót. A kész tésztát tegyük 21 cm-es tortaformába és süssük 180 fokon kb. 30 percig.
A tölteléket habverő segítségével keverjük simára.
Ha kész a piskóta és kihűlt, vágjuk ketté és a töltelékkel kenjük meg a tortát.
Díszítésnek, a cukrot egy kis vízzel karamellizáltam és tettem bele piros ételszínezéket. Ezt egy kancsóba öntöttem és sütőpapírra rajzoltam vele, miután egy kicsit már elkezdett keményedni a karamell, de még formázható volt, akkor tekertem a torta köré. Lehet, hogy nem jön fel egybe és néhol eltörik, de az nem gond.