Répatorta
Amilyen egyszerű torta, olyan nehéz jó receptet találni. Nagyon sokat keresgéltem és kísérleteztem, végül találtam egy receptet, amit egy kicsit átalakítottam és kisült belőle egy igazán finom répatorta.
300 g liszt
fél tasak sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál reszelt szerecsendió
1 csipet só
4 tojás
335 ml napraforgó olaj
250 g cukor
150 g reszelt sárgarépa
140 g apróra vágott dió
2 evőkanál forró víz
Két tojást válasszunk szét, és a tojásfehérjéből verjünk kemény habot.
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót. Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, az olajat, majd keverjük bele egyesével a 2 egész tojást és 2 tojássárgát. Ezután jöhet hozzá a dió és a sárgarépa. Miután jól összekevertük, akkor folyamatos keverés mellett fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket és a 2 evőkanál forró vizet. Ha ezzel megvagyunk akkor óvatosan keverjük bele a tojásfehérjét, ügyeljünk rá, hogy ne nagyon törjük össze.
170 fokon (gázon 2 fokozaton) süssük kb. 1 órán keresztül. Félidőtől tűpróbával ellenőrizzük a tésztát.
Sajtkrémhez keverjünk össze 175 g sótlan vajat 200 g krémsajttal és ízlés szerint cukorral. (én kb. 100 g cukrot tettem bele)