2015. feb 08.

Francia teasütemény, azaz Madeleine többféle ízben

írta: Gyenis Katalin
Francia teasütemény, azaz Madeleine többféle ízben

Ennél egyszerűbben nem is lehetne elkészíteni többféle ízű Madeleinet. Először vaníliásat készítettem, aztán citromosat, végül csokoládésat és mindezt egy adag tésztából.

sam_8955f.jpg

Hozzávalók:

170 g vaj
360 g finomliszt
240 g cukor
4 db tojás
60 ml tej
10 g sütőpor
1 teáskanál reszelt citromhéj és csipetnyi só

Olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben, majd tegyük félre hűlni.

Szitáljuk össze a lisztet és a sütőport.

Egy másik tálban habverővel keverjük össze, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a sót és a tojásokat. Végül keverjünk bele egy kis vanília kivonatot. Majd öntsük hozzá a tejet és keverjük simára.

Szitáljuk hozzá a tojásos keverékhez a lisztet és végül az olvasztott vajat is keverjük bele. Fedjük le a tálat és pihentessük minimum egy óráig, de a legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Süssük 240 fokon 5-6 percig, míg felpúposodik a tészta, majd vegyük vissza 200 fokra és így süssük tovább 3-4 percig. Így sima vaníliás süteményt készítünk. Citromoshoz, keverjünk a tésztához 1 egész citromnak a levét, végül a maradék tésztához keverjünk olvasztott csokoládét és így lesz belőle csokoládés Madeleine.

Tehát egy adag tésztából háromféle ízű Madaleine készíthető. Fontos, hogy a sorrendet ne cseréljük fel, az adagokat mindenki ízlése szerint variálja. 

 

 

Szólj hozzá

édes