2015. ápr 06.

Colomba Pasquale - Olasz húsvéti kalács

írta: Gyenis Katalin
Colomba Pasquale - Olasz húsvéti kalács

Eljött a húsvét, ezért szeretnék megosztani egy nagyon finom húsvéti kalács receptet. Az elkészítésére nem mondom, hogy könnyű, sok türelmet igényel, de megéri elkészíteni, mert nagyon finom.

Olaszországban húsvétkor a Colomba Pasquale (húsvéti galamb) nevű kalácsszerűség kerül az asztalra. A nevéhez hűen galamb formában sütik, azonban ha nincs ilyen formánk bármilyen tortaformában el lehet készíteni, én is így tettem.
Érdemes már előző este nekiállni a munkának, hogy a tésztának másnap reggelre legyen elég ideje megkelni.

1660912_1439404386299744_8656315044953292644_n.jpg 

 

500g liszt
1 tasak instant élesztő vagy 25g friss élesztő
100 ml tej
250g margarin
160g cukor
3 egész tojás
3 tojássárgája
1 tasak vaníliás cukor
1 ek méz
100g kandírozott narancs
50g kandírozott citromhéj
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
100g őrölt mandula
100g cukor
3 tojásfehérje
50g egész mandula

És akkor most az elkészítés lépései.
1. Gyúrjunk össze 100g lisztet 50ml tejjel és élesztővel. Pihentessük 30 percet meleg helyen.
2. Adjunk hozzá 100g lisztet, 50ml tejet és gyúrjuk sima gombóccá. Ismét pihentessük 30 percet.
3. Adjunk hozzá 150g lisztet, 60g cukrot és 80g margarint. Gyúrjuk ismét össze és pihentessük 2 órát
4. adjuk hozzá a maradék 150g lisztet, 170g margarint, 100g cukrot, egy csipet sót, 1 zacskó vaníliás cukrot, narancs és citrom héját, 1 ek mézet, 3 tojássárgát, 3 egész tojást végül a kandírozott citrusokat. Ha a tészta túl ragadós, kevés lisztet még hozzá lehet adni. Pihentessük 8 órát.
5. Gyúrjuk át a tésztát, majd helyezzük tortaformába és pihentessük még 6 órán keresztül
6. Sütés előtt a tetejét kenjük meg az őrölt mandula, cukor és tojásfehérje keverékkel . Majd szórjuk meg a tetejét az egész mandulákkal.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig süssük.

Szólj hozzá

édes