Karamellás almatorta
Lassan ismét beköszönt az ősz, az esték hűvösebbek és ilyenkor a legjobb egy forró karamellás almatorta. Ez a recept, amit most megosztok veletek, nem egy hagyományos recept, hiszen úgy alakítottam át, hogy a tésztájába is kevertem almát, így ennek a tortának valóban minden része az almáról szól.
Hozzávalók:
150 g vaj
80 g cukor
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
4 tojás
3 alma
méz, fahéj
A vajat, a cukrot, az ízlés szerinti mézet és 1 db meghámozott, apró szeletekre vágott almát egy kisebb lábasba tesszük és alacsony lángon elkezdjük olvasztani. Miután ezzel megvagyunk félretesszük hűlni. A tojásokat felverjük és a kihűlt almás keverékhez öntjük.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a fahéjjal, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az almás keverékhez. Csomómentesre keverjük és ezzel kész is a tészta. Kivajazott és lisztezett sütőformába öntjük és kb. 170 fokon 30 percig sütjük.
A maradék 2 db almát, meghámozzuk, nagyon vékony szeletekre vágjuk és egy kis cukorral elkezdjük alacsony lángon melegíteni. Miután elfőtt a leve, és kihűlt 1 teáskanál fahéjat keverünk hozzá, végül a tortára öntjük és egyenletesen elsimítjuk.
Egy teflonedényben kb. 3evőkanál cukrot elkezdünk melegíteni, miután karamellizálódott egy kiskanál segítségével meglocsoljuk a tortát. Ezzel el is készült a karamellás almatorta.