Rózsa kalács
Finom foszlós kalács, rózsa formában, csokoládés ízesítéssel. Gyönyörűen mutat az ünnepi asztal közepén.
Hozzávalók:
500 g finomliszt
60 g cukor
1 tojás
2 dl langyos tej
1 instant élesztő
80 g olvasztott vaj
1 tk só
Töltelék:
1 tábla étcsokoládé
3 ek holland kakaópor
50 g vaj
A lisztet keverjük össze az élesztővel, a cukorral, és a sóval. Majd adjuk hozzá a tojást és a langyos tejet. Kezdjük el dagasztani, amikor már összeállt a tészta, kezdjük el adagolni hozzá az olvasztott vajat. Több részletbe szépen lassan dolgozzuk teljesen bele a tésztába. Addig folytassuk, míg a vaj teljesen belesimul a tésztába.
Majd takarjuk le a tésztát és hagyjuk kelni 30-35 percig.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk 3-4 felé. Egyesével formáljunk belőlük kis cipókat, takarjuk le és hagyjuk további 10-15 percig pihenni.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket, amelyet egy edényben összeolvasztunk.
A gombócokat gyúrjuk hosszúkás alakra, majd kenjük meg a csokoládés töltelékkel. (Nem baj, ha kicsit kifolyik belőle a töltelék, attól még nagyon jól fog mutatni). Felsodorjuk és kör alakban kezdjük el lerakni a tepsire. A kész formát kenjük meg egy egész tojással.
Ismét hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 30-40 percig.
170 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig.