2015. dec 19.

Rózsa kalács

írta: Gyenis Katalin
Rózsa kalács

Finom foszlós kalács, rózsa formában, csokoládés ízesítéssel. Gyönyörűen mutat az ünnepi asztal közepén.

sam_0644.jpg

Hozzávalók:

500 g finomliszt

60 g cukor

1 tojás

2 dl langyos tej

1 instant élesztő

80 g olvasztott vaj

1 tk só

Töltelék:

1 tábla étcsokoládé

3 ek holland kakaópor

50 g vaj

 

A lisztet keverjük össze az élesztővel, a cukorral, és a sóval. Majd adjuk hozzá a tojást és a langyos tejet. Kezdjük el dagasztani, amikor már összeállt a tészta, kezdjük el adagolni hozzá az olvasztott vajat. Több részletbe szépen lassan dolgozzuk teljesen bele a tésztába. Addig folytassuk, míg a vaj teljesen belesimul a tésztába.

Majd takarjuk le a tésztát és hagyjuk kelni 30-35 percig.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk 3-4 felé. Egyesével formáljunk belőlük kis cipókat, takarjuk le és hagyjuk további 10-15 percig pihenni.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket, amelyet egy edényben összeolvasztunk.

A gombócokat gyúrjuk hosszúkás alakra, majd kenjük meg a csokoládés töltelékkel. (Nem baj, ha kicsit kifolyik belőle a töltelék, attól még nagyon jól fog mutatni). Felsodorjuk és kör alakban kezdjük el lerakni a tepsire. A kész formát kenjük meg egy egész tojással.

Ismét hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 30-40 percig.

170 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig.

 

Szólj hozzá

édes