Pikáns barackos sütemény
Hagyományos sütemény, citrommal és mentával megbolondítva.
Hozzávalók:
3 tojás
250 g vaj
200 g porcukor
2 tasak vaníliás cukor
320 g rétesliszt
baracklekvár
70 g kristálycukor
menta
2 citrom leve
kb. 80 g darált háztartási keksz
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá. Vágjuk a puha vaj 4/5 részét kisebb darabokra és keverjük habosra a tojássárgájával, valamint a por- és a vaníliás cukorral. Állandó keverés mellett adjuk a fehérjét a tojássárgás krémhez, majd dolgozzunk bele 250 g lisztet is.
Vajazzuk és lisztezzünk be egy tepsit, majd egyenletesen simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben kb. 20 percig 160 fokon süssük.
Közben készítsük elő a morzsás keveréket.
Vágjuk apró darabokra a vajat, majd keverjük össze egy marék apróra vágott mentával, cukorral, 2 citrom levével, darált keksszel és a maradék liszttel.
Vegyük ki az elősütött tésztát és fakanál segítségével nyomjunk apró lyukakat a tésztába. Kenjük be baracklekvárral a tészta tetejét, így a lyukakba is belemegy a finom lekvár, majd a tetejét szórjuk meg a pikáns morzsával.
Tegyük vissza a sütőbe és 180 fokon süssük még kb. 20 percig. Hagyjuk hűlni a tepsiben, majd szeletelhető.