2016. júl 17.

Pikáns barackos sütemény

írta: Gyenis Katalin
Pikáns barackos sütemény

Hagyományos sütemény, citrommal és mentával megbolondítva.

20160717_122345f.jpg

Hozzávalók:

3 tojás

250 g vaj

200 g porcukor

2 tasak vaníliás cukor

320 g rétesliszt

baracklekvár

70 g kristálycukor

menta

2 citrom leve

kb. 80 g darált háztartási keksz

 

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá. Vágjuk a puha vaj 4/5 részét kisebb darabokra és keverjük habosra a tojássárgájával, valamint a por- és a vaníliás cukorral. Állandó keverés mellett adjuk a fehérjét a tojássárgás krémhez, majd dolgozzunk bele 250 g lisztet is.

Vajazzuk és lisztezzünk be egy tepsit, majd egyenletesen simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben kb. 20 percig 160 fokon süssük.

Közben készítsük elő a morzsás keveréket.

Vágjuk apró darabokra a vajat, majd keverjük össze egy marék apróra vágott mentával, cukorral, 2 citrom levével, darált keksszel és a maradék liszttel.

Vegyük ki az elősütött tésztát és fakanál segítségével nyomjunk apró lyukakat a tésztába. Kenjük be baracklekvárral a tészta tetejét, így a lyukakba is belemegy a finom lekvár, majd a tetejét szórjuk meg a pikáns morzsával.

Tegyük vissza a sütőbe és 180 fokon süssük még kb. 20 percig. Hagyjuk hűlni a tepsiben, majd szeletelhető.

Szólj hozzá

édes