2017. jún 20.

Sajttorta, epres áfonyás öntettel

írta: Gyenis Katalin
Sajttorta, epres áfonyás öntettel

Teljes szívemből ajánlom a következő sajttorta receptet. Annyira finom, annyira frissítő és annyira gyümölcsös, hogy nem is kell ennél több a meleg nyári napokon. Boldogság egyenesen a konyhából.

 20170618_104001.jpg

Hozzávalók:

150 g darált háztartási keksz

75 g olvasztott vaj

4 evőkanál méz

 

Sajtkrémhez:

500 g mascarpone krém

150 g cukor

3 nagyobb tojás (egész)

3 nagyobb tojás (tojássárga)

3 evőkanál liszt

2 evőkanál tejföl

vanília aroma (ízlés szerint)

fél citrom leve

 

Először is vajazzunk és lisztezzünk ki egy 21 cm-es tortaformát. A sütőt melegítsük el 200 fokra.

A tésztához a darált kekszet keverjük össze a mézzel és az olvasztott vajjal. Majd a masszát a tortaforma aljára nyomkodjuk. Tegyük az előmelegített sütőbe és kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára. 

Addig a tészta hozzávalóit állítsuk össze. Habverő segítségével először a mascarpone krémet keverjük simára, majd adjuk hozzá az összes hozzávalót. Addig keverjük, amíg egynemű sima krémet kapunk.

A krémet tegyük a kekszes tésztára, a sütőt vegyük le 150 fokra és kb. 45 percig süssük tovább a tortát.

Miután megsült, (nem baj, ha kicsit kocsonyás a közepe) vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt tegyük hűtőszekrénybe és másnap szeleteljük, vagy legalábbis 4 óra pihentetés után.

 

Addig állítsuk össze az öntetett, ami nagyon egyszerű.

Hozzávalók:

100 g eper

100 g fekete áfonya

kb. 2 evőkanál cukor

 

Egy kisebb lábasban, közepes lángon kezdjük el főzni a gyümölcsöket, kb. 20 perc után miután összefőtt vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni.

 

Miután elkészült a sajttorta és teljesen kihűlt tálalás előtt kenjük meg az öntettel a torta tetejét és már tálalható is.

 

Szólj hozzá

édes