Sajttorta, epres áfonyás öntettel
Teljes szívemből ajánlom a következő sajttorta receptet. Annyira finom, annyira frissítő és annyira gyümölcsös, hogy nem is kell ennél több a meleg nyári napokon. Boldogság egyenesen a konyhából.
Hozzávalók:
150 g darált háztartási keksz
75 g olvasztott vaj
4 evőkanál méz
Sajtkrémhez:
500 g mascarpone krém
150 g cukor
3 nagyobb tojás (egész)
3 nagyobb tojás (tojássárga)
3 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
vanília aroma (ízlés szerint)
fél citrom leve
Először is vajazzunk és lisztezzünk ki egy 21 cm-es tortaformát. A sütőt melegítsük el 200 fokra.
A tésztához a darált kekszet keverjük össze a mézzel és az olvasztott vajjal. Majd a masszát a tortaforma aljára nyomkodjuk. Tegyük az előmelegített sütőbe és kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára.
Addig a tészta hozzávalóit állítsuk össze. Habverő segítségével először a mascarpone krémet keverjük simára, majd adjuk hozzá az összes hozzávalót. Addig keverjük, amíg egynemű sima krémet kapunk.
A krémet tegyük a kekszes tésztára, a sütőt vegyük le 150 fokra és kb. 45 percig süssük tovább a tortát.
Miután megsült, (nem baj, ha kicsit kocsonyás a közepe) vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt tegyük hűtőszekrénybe és másnap szeleteljük, vagy legalábbis 4 óra pihentetés után.
Addig állítsuk össze az öntetett, ami nagyon egyszerű.
Hozzávalók:
100 g eper
100 g fekete áfonya
kb. 2 evőkanál cukor
Egy kisebb lábasban, közepes lángon kezdjük el főzni a gyümölcsöket, kb. 20 perc után miután összefőtt vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni.
Miután elkészült a sajttorta és teljesen kihűlt tálalás előtt kenjük meg az öntettel a torta tetejét és már tálalható is.