2017. nov 13.

Sütőtökös aprósütemény

írta: Gyenis Katalin
Sütőtökös aprósütemény

Mikor megérkezik a hideg évszak, és az esték már kezdenek nagyon hűvösek lenni, nálam ilyenkor érkezik meg a kedv a fűszeres sütemények készítéséhez. Imádom ezeket az estéket, mikor gyertyákat gyújtok, főzök egy forró teát és élvezzem a sütemény minden egyes falatját.

A következő receptem egy nagyon egyszerű sütőtökös recept, ami hihetetlenül puha és fűszeres. Akik megkóstolták azt mondták, hogy majdnem olyan, mint egy mézeskalács, csak sokkal puhább. (mondanom sem kell, hogy gyorsan el is fogyott). 

Ezért ezt a receptet ajánlom azoknak is, akik nagyon szeretik a (puha) mézeskalácsot.

  2017-11-12-14-45-12_1.jpg

Hozzávalók:

kb. 700 g sütőtök
400 g liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál fahéj
1 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
200 g cukor
3/4 csésze növényi olaj kb. 200 ml
2 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat

 

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő kb. 170 fokra. Először a sütőtököt vágjuk félbe, szedjük ki a magját és süssük meg, kb. fél óra alatt. Miután kész, hagyjuk hűlni. Ezután kanalazzuk ki a belsejét és tegyük félre.

Indulhat a süti készítése:

A tepsire helyezzünk sütőpapírt, hogy ne tapadjanak le a sütemények.

Egy tálba tegyük bele a lisztet, sót, szódabikarbonát, sütőport és a fűszereket (fahéj, gyömbér, szerecsendió), majd keverjük össze. Egy másik nagy tálba tegyük bele a cukrot, az olajat, a sütőtököt, majd ezeket egy habverő segítségével jól keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, a vanília kivonatot és folytassuk a keverést.

Miután összekevertünk mindent, szórjuk több részletbe bele (folyamatos keverés mellett) a lisztes keveréket.

A tésztát töltsük habzsákba és kis karikákat nyomjuk a tepsire, egymástól kissé távol. Ezeket süssük kb. 15 - 18 percig.

2017-11-12-20-08-24_1.jpg

Szólj hozzá

édes