Egyszerű szilvás pite
Egy igazi téli csemege, a hideg téli napokra. Így egyszerűbb elviselni a hideget és könnyebben kibírjuk tavaszig.
Tészta:
250 g liszt
2 db tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez
160 g margarin
só, cukor
A lisztet, sót és a cukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojásokat és a margarint. Egészen addig dolgozzuk el a tésztát, míg össze nem áll. Majd folpackba csomagolva hagyjuk pihenni kb.2 órán keresztül a hűtőben.
Töltelék:
900 g szilva
100 g barna cukor
1 teáskanál vaníliás kivonat
30 g liszt
2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál kardamon
csipet só
A sütőt melegítsük el 200 fokra. Egy nagyobb tálban keverjük össze a félbe vágott szilvákat, a cukrot, a vaníliás kivonatot, a lisztet, a fahéjat, a kardamont és a sót.
A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra és vágjunk egy kicsivel nagyobb kör formát, mint a pite formánk, majd helyezzük el a pite serpenyőben. Tegyük a szilvás tölteléket a tésztára.
Vágjunk szintén a maradék tésztából egy felső réteget és ezt helyezzük a töltelék tetejére.
Majd a pitét tegyük a hűtőbe kb. 15 percre, vagy mélyhűtőbe rövidebb időre. Fontos, hogy a tészta egy kicsit megkeményedjen.
Sütés előtt a tetejét kenjük meg 1 tojássárgával és szórjuk meg egy kis barna cukorral.
Süssük 45 - 55 percig, amíg aranybarna nem lesz. Miután teljesen kihűlt utána szeletelhető.