2018. jan 16.

Egyszerű szilvás pite

írta: Gyenis Katalin
Egyszerű szilvás pite

Egy igazi téli csemege, a hideg téli napokra. Így egyszerűbb elviselni a hideget és könnyebben kibírjuk tavaszig.

dscn1212.jpg

Tészta:

250 g liszt

2 db tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez

160 g margarin

só, cukor

 

A lisztet, sót és a cukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojásokat és a margarint. Egészen addig dolgozzuk el a tésztát, míg össze nem áll. Majd folpackba csomagolva hagyjuk pihenni kb.2 órán keresztül a hűtőben.

 

Töltelék:

900 g szilva

100 g barna cukor

1 teáskanál vaníliás kivonat

30 g liszt

2 teáskanál fahéj

1/2 teáskanál kardamon

csipet só

 

A sütőt melegítsük el 200 fokra. Egy nagyobb tálban keverjük össze a félbe vágott szilvákat, a cukrot, a vaníliás kivonatot, a lisztet, a fahéjat, a kardamont és a sót.

 

A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra és vágjunk egy kicsivel nagyobb kör formát, mint a pite formánk, majd helyezzük el a pite serpenyőben. Tegyük a szilvás tölteléket a tésztára.

Vágjunk szintén a maradék tésztából egy felső réteget és ezt helyezzük a töltelék tetejére.

Majd a pitét tegyük a hűtőbe kb. 15 percre, vagy mélyhűtőbe rövidebb időre. Fontos, hogy a tészta egy kicsit megkeményedjen.

Sütés előtt a tetejét kenjük meg 1 tojássárgával és szórjuk meg egy kis barna cukorral.

Süssük 45 - 55 percig, amíg aranybarna nem lesz. Miután teljesen kihűlt utána szeletelhető.

Szólj hozzá

édes