Kókuszkrémes pite
Akik imádják a kókuszt, azoknak ajánlom a következő receptet. Egy hagyományos omlós tésztás pite, kókuszkrémmel töltve. Igazán finom krémes belső és roppanós külső.
Tészta
200 g liszt
1 evőkanál cukor
1/2 kávékanál só
120 g vaj
kb. 1 dl hideg víz
A lisztet a vajjal, a cukorral és a sóval összedolgozzuk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Fontos, hogy a vaj és a víz is hideg legyen. Miután összedolgoztuk, kb. 30 percre betesszük a hűtőbe pihentetni. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és piteformába helyezzük a tésztát. Megszúrkáljuk villával és sütőpapírt teszünk a tetejére, melyre szárazbabot öntünk súlynak. Ez azért fontos, hogy a tészta sütés közben ne emelkedjen fel, így megtartja a formáját. Kb. 180 fokon 20 percig sütjük.
Krém
4 db tojássárgája
4 db tojásfehérje
40 g kukoricakeményítő
80 g cukor
2 tasak vaníliás cukor
1 bögre tej
2 bögre kókusztej
kókuszreszelék
Egy lábasban lassú tűzön kezdjük el melegíteni a cukrot, a keményítőt és a tejeket. Folyamatos keverés mellett addig melegítsük, amíg elkezd sűrűsödni. Verjük fel a tojássárgát és ebből a tejes keverékből tegyünk 2-3 evőkanállal a tojássárgához. Erre azért van szükség, hogy a tojás átvegye a tejes keverék hőmérsékletét. Ezután öntsük bele a tojásokat a tejes keverékbe. Folyamatosan keverjük, amíg sűrű krémet kapunk. Majd keverjük hozzá a kókuszreszeléket. Ezt a krémet öntsük a pitére.
A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, majd a krém tetején simítsuk el. Tegyük be a 200 fokos sütőbe, addig amíg a tojásfehérje elkezd barnulni. Ez kb. 5-10 perc.
Ezután hagyjuk hűlni a pitét, majd tegyük hűtőbe, 2-3 órára.