2015. sze 27.

Kókuszkrémes pite

írta: Gyenis Katalin
Kókuszkrémes pite

Akik imádják a kókuszt, azoknak ajánlom a következő receptet. Egy hagyományos omlós tésztás pite, kókuszkrémmel töltve. Igazán finom krémes belső és roppanós külső. 

sam_0419.jpg

 

Tészta

200 g liszt

1 evőkanál cukor

1/2 kávékanál só

120 g vaj

kb. 1 dl hideg víz

A lisztet a vajjal, a cukorral és a sóval összedolgozzuk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Fontos, hogy a vaj és a víz is hideg legyen. Miután összedolgoztuk, kb. 30 percre betesszük a hűtőbe pihentetni. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és piteformába helyezzük a tésztát. Megszúrkáljuk villával és sütőpapírt teszünk a tetejére, melyre szárazbabot öntünk súlynak. Ez azért fontos, hogy a tészta sütés közben ne emelkedjen fel, így megtartja a formáját. Kb. 180 fokon 20 percig sütjük.

Krém

4 db tojássárgája

4 db tojásfehérje

40 g kukoricakeményítő

80 g cukor

2 tasak vaníliás cukor

1 bögre tej

2 bögre kókusztej

kókuszreszelék

Egy lábasban lassú tűzön kezdjük el melegíteni a cukrot, a keményítőt és a tejeket. Folyamatos keverés mellett addig melegítsük, amíg elkezd sűrűsödni. Verjük fel a tojássárgát és ebből a tejes keverékből tegyünk 2-3 evőkanállal a tojássárgához. Erre azért van szükség, hogy a tojás átvegye a tejes keverék hőmérsékletét. Ezután öntsük bele a tojásokat a tejes keverékbe. Folyamatosan keverjük, amíg sűrű krémet kapunk. Majd keverjük hozzá a kókuszreszeléket. Ezt a krémet öntsük a pitére.

A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, majd a krém tetején simítsuk el. Tegyük be a 200 fokos sütőbe, addig amíg a tojásfehérje elkezd barnulni. Ez kb. 5-10 perc.

Ezután hagyjuk hűlni a pitét, majd tegyük hűtőbe, 2-3 órára.

Szólj hozzá

édes