2016. máj 13.

Paradicsomos - fűszeres Lasagne (Házi tésztából)

írta: Gyenis Katalin
Paradicsomos - fűszeres Lasagne (Házi tésztából)

Sokan azt hiszik, hogy egy házi tésztát nagyon nehéz és bonyolult elkészíteni. Pedig ennél egyszerűbb és finomabb nem is létezik.

sam_1312fff.jpg

Tészta hozzávalók:

300 g liszt

3 egész tojás

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, ha túlságosan száraz lenne, akkor egy kis vizet adjunk hozzá. A tésztát osszuk el  4 - 5 részre és nyújtsuk ki nagyon vékonyra.

Húsos ragu:

500 g darált pulyka / sertés hús

1 egész vöröshagyma

1 doboz sűrített paradicsom (500 ml)

2 dl víz

150 g reszelt trappista

só, bors, kakukkfű, oregánó, fokhagymakrém (ízlés szerint)

A hagymát apróra vágjuk, majd olajon, egy kis sóval üvegesre pirítjuk. A hagymához hozzáadjuk a darált húst egy kicsit lepirítjuk, majd utána fűszerezzük, felöntjük kb 2 dl vízzel, belekeverjük a sűrített paradicsomot és alacsony lángon kb. 10-15 percig főzzük.

Közben elkészítjük a besamel mártást:

60 g vaj

60 g liszt

800 ml tej

szerecsendió, só, bors.

Közepes lángon a lábosban felolvasztjuk a vajat, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Kicsit lepirítjuk, de fontos, hogy ne barnuljon meg. Majd ezután több lépésben hozzáadjuk a tejet, úgy hogy közben ne hagyjuk abba a keverést. Sűrűre főzzük, végül sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Most összeállítjuk a tésztát:

Egy tűzálló tálat / tepsit kicsit kikenünk olajjal. Erre helyezzük rá az első tésztát, úgy hogy teljesen ellepje a tepsi alját. Majd kenjük meg egy kis besamel mártással, majd húsos ragut tegyünk rá, végül ismét tésztával terítsük be. Ezt a folyamatot ismételjük addig, amíg vannak még hozzávalók. A tetejére tészta kerüljön, majd reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben 160 fokon kb. 40 percig sütjük.

Szólj hozzá

kukta