Paradicsomos - fűszeres Lasagne (Házi tésztából)
Sokan azt hiszik, hogy egy házi tésztát nagyon nehéz és bonyolult elkészíteni. Pedig ennél egyszerűbb és finomabb nem is létezik.
Tészta hozzávalók:
300 g liszt
3 egész tojás
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, ha túlságosan száraz lenne, akkor egy kis vizet adjunk hozzá. A tésztát osszuk el 4 - 5 részre és nyújtsuk ki nagyon vékonyra.
Húsos ragu:
500 g darált pulyka / sertés hús
1 egész vöröshagyma
1 doboz sűrített paradicsom (500 ml)
2 dl víz
150 g reszelt trappista
só, bors, kakukkfű, oregánó, fokhagymakrém (ízlés szerint)
A hagymát apróra vágjuk, majd olajon, egy kis sóval üvegesre pirítjuk. A hagymához hozzáadjuk a darált húst egy kicsit lepirítjuk, majd utána fűszerezzük, felöntjük kb 2 dl vízzel, belekeverjük a sűrített paradicsomot és alacsony lángon kb. 10-15 percig főzzük.
Közben elkészítjük a besamel mártást:
60 g vaj
60 g liszt
800 ml tej
szerecsendió, só, bors.
Közepes lángon a lábosban felolvasztjuk a vajat, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Kicsit lepirítjuk, de fontos, hogy ne barnuljon meg. Majd ezután több lépésben hozzáadjuk a tejet, úgy hogy közben ne hagyjuk abba a keverést. Sűrűre főzzük, végül sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Most összeállítjuk a tésztát:
Egy tűzálló tálat / tepsit kicsit kikenünk olajjal. Erre helyezzük rá az első tésztát, úgy hogy teljesen ellepje a tepsi alját. Majd kenjük meg egy kis besamel mártással, majd húsos ragut tegyünk rá, végül ismét tésztával terítsük be. Ezt a folyamatot ismételjük addig, amíg vannak még hozzávalók. A tetejére tészta kerüljön, majd reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben 160 fokon kb. 40 percig sütjük.