Tönkölylisztes almás pite
Egészséges almás pite, tönkölyliszttel és nyírfacukorral!
Tészta:
400 g tönkölyliszt
100 g hajdinaliszt
4 db tojás
250 g margarin
1 csomag sütőpor
50 g nyírfacukor
1 csipetnyi só
A liszteket összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a sóval, majd a margarinnal összemorzsoljuk. Belekeverjük a tojásokat és gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Majd tegyük egy fóliába és rakjuk hűtőbe 1 órára.
Töltelék:
1 kg hámozott alma
50 g darált dió
50 g nyírfacukor
1 citrom leve
2 teáskanál fahéj
Baracklekvár
A meghámozott almákat lereszeljük, beleöntjük 1 citromnak a levét, majd a cukorral, fahéjjal ízesítjük.
A tésztát két cipóra osztjuk, kinyújtjuk majd sütőpapírral bélelt téglalap alakú sütőformában tesszük az egyik tésztát. Megkenjük baracklekvárral majd erre helyezzük rá a tölteléket. Szórjuk meg darált dióval és tegyük rá a tészta másik felét. Szurkáljuk meg villával a tetejét és kenjük meg egy kis olvasztott vajjal.
Tegyük be sütőbe és 170 fokon süssük, kb. 45 percig.
Miután teljesen kihűlt utána tudjuk szeletelni.