2017. jan 29.

Karamellás lepény

írta: Gyenis Katalin
Karamellás lepény

Egyszerű, puha, finom, édes, talán ezek a szavak amelyek leginkább jellemzik ezt az egyszerű süteményt.

20170129_114846f.jpg

Tészta:

130 g kristálycukor

1 tojás

1 narancs leve és héja

50 g olvasztott vaj

2 dl tej

250 g finomliszt

1 csomag sütőpor

2 tk fahéj

A cukrot a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a narancs levét és a héját, valamint az olvasztott vajat. Tovább keverjük. Végül beleöntjük a tej felét és a sütőporral, fahéjjal elkevert lisztet. Keverés közbe beleöntjük a maradék tejet és egy folyós sűrű tésztát kell, hogy kapjunk.

Sütőpapírral bélelt szögletes tepsibe tesszük és 180 fokon kb. 20 -25 perc alatt készre sütjük.

 

Karamella:

150 g cukor

50 g vaj

2 dl főzőtejszín

2 csipet só

Egy lábasban elkezdjük a cukort olvasztani, miután félig megolvadt hozzáadjuk a vajat. Összeolvasztjuk és mikor elkezd barnulni, hozzáadjuk a tejszínt. Jól összefőzzük, sózzuk és kész is a karamella.

 

A kihűlt tésztába fakanál segítségével lyukakat nyomkodunk bele, majd leöntjük a forró karamellával. Ezekbe a lyukakba belefolyik a karamella, így a sütemény belsejét is átjárja a finom édesség.

 

Szólj hozzá

édes