Karamellás lepény
Egyszerű, puha, finom, édes, talán ezek a szavak amelyek leginkább jellemzik ezt az egyszerű süteményt.
Tészta:
130 g kristálycukor
1 tojás
1 narancs leve és héja
50 g olvasztott vaj
2 dl tej
250 g finomliszt
1 csomag sütőpor
2 tk fahéj
A cukrot a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a narancs levét és a héját, valamint az olvasztott vajat. Tovább keverjük. Végül beleöntjük a tej felét és a sütőporral, fahéjjal elkevert lisztet. Keverés közbe beleöntjük a maradék tejet és egy folyós sűrű tésztát kell, hogy kapjunk.
Sütőpapírral bélelt szögletes tepsibe tesszük és 180 fokon kb. 20 -25 perc alatt készre sütjük.
Karamella:
150 g cukor
50 g vaj
2 dl főzőtejszín
2 csipet só
Egy lábasban elkezdjük a cukort olvasztani, miután félig megolvadt hozzáadjuk a vajat. Összeolvasztjuk és mikor elkezd barnulni, hozzáadjuk a tejszínt. Jól összefőzzük, sózzuk és kész is a karamella.
A kihűlt tésztába fakanál segítségével lyukakat nyomkodunk bele, majd leöntjük a forró karamellával. Ezekbe a lyukakba belefolyik a karamella, így a sütemény belsejét is átjárja a finom édesség.