Egészséges kölesgolyók
Az elfeledett ősgabona, más néven a köles, hihetetlenül sok jó élettani hatással rendelkezik és többféle változatban elkészíthető. Fogyaszthatjuk sósan vagy akár édesen, mindenhogyan nagyon finom.
Én most gyors vendégváró falatokat készítettem belőle, ami lenyűgözte a vendégeket. Semmi mást nem kellett tenni, csak megfőzni, ízesíteni és apró golyókat formálni belőle, majd kakaóba, fahéjba vagy kókuszreszelékbe forgatni. Talán a golyók formázása az, ami több időt vett igénybe, de azt mondom megérte, íme a végeredmény:
Hozzávalók:
250 g köles
800 ml rizstej
2 evőkanál nyírfacukor
2 teáskanál méz
csipetnyi fahéj, szegfűszeg
3 evőkanál chia mag
1 citrom leve
fél csomag cukrozatlan vaníliás pudingpor
A rizstejet felmelegítjük, majd beleöntjük a kölest. A lángot mindenképpen vegyük lejjebb és hagyjuk nagyon alacsony tűzön főni a kölest (kb.30 perc). Egészen addig kell főzni amíg szinte szét nem mállik. Fontos, hogy egy picit túlfőzzük, hiszen akkor lesz jól formázható.
Közben ízesítjük, nyírfacukorral, mézzel, citrommal, fahéjjal és szegfűszeggel, a pudingport és a chia magot csak a legvégén keverjük el benne.
Miután teljesen megfőtt a köles, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd formáljunk belőle golyókat (vagy bármilyen formát) és hempergessük meg fahéjban, kakaóban és kókuszreszelékben.