2017. okt 28.

Egészséges kölesgolyók

írta: Gyenis Katalin
Egészséges kölesgolyók

Az elfeledett ősgabona, más néven a köles, hihetetlenül sok jó élettani hatással rendelkezik és többféle változatban elkészíthető. Fogyaszthatjuk sósan vagy akár édesen, mindenhogyan nagyon finom.

Én most gyors vendégváró falatokat készítettem belőle, ami lenyűgözte a vendégeket. Semmi mást nem kellett tenni, csak megfőzni, ízesíteni és apró golyókat formálni belőle, majd kakaóba, fahéjba vagy kókuszreszelékbe forgatni. Talán a golyók formázása az, ami több időt vett igénybe, de azt mondom megérte, íme a végeredmény:

 2017-10-26-22-07-37_1.jpg

Hozzávalók:

250 g köles

800 ml rizstej

2 evőkanál nyírfacukor

2 teáskanál méz

csipetnyi fahéj, szegfűszeg

3 evőkanál chia mag

1 citrom leve

fél csomag cukrozatlan vaníliás pudingpor

 

A rizstejet felmelegítjük, majd beleöntjük a kölest. A lángot mindenképpen vegyük lejjebb és hagyjuk nagyon alacsony tűzön főni a kölest (kb.30 perc). Egészen addig kell főzni amíg szinte szét nem mállik. Fontos, hogy egy picit túlfőzzük, hiszen akkor lesz jól formázható.

Közben ízesítjük, nyírfacukorral, mézzel, citrommal, fahéjjal és szegfűszeggel, a pudingport és a chia magot csak a legvégén keverjük el benne.

Miután teljesen megfőtt a köles, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd formáljunk belőle golyókat (vagy bármilyen formát) és hempergessük meg fahéjban, kakaóban és kókuszreszelékben.

 

 

Szólj hozzá

sütemények