2017. nov 08.

Gluténmentes bohém almás kenyér

írta: Gyenis Katalin
Gluténmentes bohém almás kenyér

Az eddigi legjobb gluténmentes és vegetáriánus almás sütemény, amit valaha ettem és készítettem. Bátran fogyaszthatják gluténérzékenyek, hiszen rizsliszt és kölesliszt van benne, illetve a vegetáriánusok is, mert a tojás helyett chia magot használtam.

sam_2803_1.JPG

Hozzávalók:
kb. 8 nagyobb alma megpucolva
1 csésze mandula tej
3/4 csésze méz
1/4 csésze olvasztott kókuszzsír vagy extra szűz olívaolaj
1/4 csésze chia mag
1 evőkanál vanília kivonat

Száraz hozzávalók:

250 g kölesliszt (ha nincs, akkor 1 csésze kölest daráljunk le)
200 g rizsliszt
1 tasak sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál tengeri só
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
teáskanál őrölt fahéj

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
6 db nagyobb megpucolt almát (kb.450 g) pépesítsünk össze (botmixer segítségével), majd adjuk hozzá a mandulatejet, mézet, olvasztott kókuszzsírt vagy olívaolajat, a chia magot és a vanília kivonatot. Ezeket jól keverjük össze.
Egy másik nagy tálba tegyük a száraz hozzávalókat, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az almás keveréket.
Öntsük a keveréket egy téglalap alakú, sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tetejére helyezzünk vékony szeletekre vágott almát, locsoljuk meg egy kis mézzel és 45 - 55 percig süssük aranybarnára.

Szólj hozzá

édes