Könnyű pogácsa
Könnyen elkészíthető sajtos pogácsa, ami finom, puha és még melegen elfogy.
Hozzávalók:
550 g liszt
400 g vaj
2 db tojás + 1 tojás a megkenéshez
1 csapott evőkanál só
2 teáskanál cukor
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk az 1 teáskanál cukrot. Majd hagyjuk, hogy felfusson.
A többi hozzávalót egy tálba tesszük, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk. Jól kidagasztjuk a tésztát, letakarjuk és kb. 1 órán keresztül, meleg helyen kelesztjük.
A megkelt tésztát kb. egy ujjnyira kinyújtjuk, majd a felületét éles késsel bevágjuk, végül a tetejét megkenjük tojással. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Ez kb. 20 perc.