2015. okt 11.

Parker House Hotel zsemle

írta: Gyenis Katalin
Parker House Hotel zsemle

Egy igazi finom angol reggelihez elmaradhatatlan a Parker House zsemle, finom lekvárral, vajjal és forró teával. Ez nem egy hagyományos zsemle, hiszen az íze kissé édeskés, ami pedig még inkább különlegessé teszi, az a hihetetlenül puha vajas tésztája.

A legenda szerint, 1870 körül a Parker House Hotel Bostonban dolgozott egy pék, aki mérges lett az egyik vendégre, és ezért mérgében a befejezetlen tésztát csak félbehajtotta, és így dobta be a sütőbe. Ime az eredmény:

sam_0445ff.jpg

Hozzávalók

1 csomag száraz élesztő

1 bögre tej

3 tojás

150 g olvasztott vaj

kb. 450 g liszt

só, cukor

Egy nagy tálba tegyük bele az élesztőt, majd adjunk hozzá egy kevés langyos vizet és egy csipet cukrot. Hagyjuk így kb. 5 percig, amíg elkezd dolgozni az élesztő. Majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet, az 1 evőkanál sót, 3 evőkanál cukrot, a 3 lazán felvert tojást és az olvasztott vajat. Majd annyi lisztet, hogy kissé ragacsos laza tésztát kapjunk. Fóliával letakarjuk és hagyjuk meleg helyen kelni kb. 1 órán keresztül. Majd lisztezett deszkán téglalap alakra nyújtjuk. Szeleteljük hosszában 4 részre, széltében pedig 8 részre. Ezeket a kis téglalapokat hajtsuk félbe és helyezzük egy tepsire, lazán egymás mellé. Kenjük meg olvasztott vajjal a tetejét, takarjuk le fóliával és hagyjuk itt is tovább kelni 25-30 percig.

175 fokon kb. 30 percig sütjük.

Szólj hozzá

pék