Perec
Omlós, puha, sós és nagyon finom perec, amelynek az elkészítése is nagyon egyszerű. Sokszor próbáltam már perecet készíteni, de most azt hiszem megtaláltam az igazit.
Hozzávalók:
600 g finomliszt
3 teáskanál só
1 tasak szárított élesztő
70 g puha vaj
2 dl langyos tej
2 dl langyos víz
2 teáskanál cukor
+ 1 tojássárga a kenéshez
Főzéshez:
víz, szódabikarbóna
A hozzávalókból, rugalmas tésztát dagasztunk, majd konyharuhával letakarjuk és kb. fél óráig a duplájára kelesztjük. Miután megkelt ismét átdagasztjuk, egyenlő részekre vágjuk, majd kb. 70 cm-es rudakat sodrunk belőle. Ezekből pereceket formálunk.
Miután kész az összes, 1 percre forró szódabikarbónás vízfürdőbe tesszük őket.
Majd sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük, a tetejüket megkenjük tojássárgával és megszórjuk szezámmaggal, vagy mákkal. (Tetszés szerint, amit szeretünk)
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.