2016. okt 16.

Perec

írta: Gyenis Katalin
Perec

Omlós, puha, sós és nagyon finom perec, amelynek az elkészítése is nagyon egyszerű. Sokszor próbáltam már perecet készíteni, de most azt hiszem megtaláltam az igazit.

20161016_095957.jpg

Hozzávalók:

600 g finomliszt

3 teáskanál só

1 tasak szárított élesztő

70 g puha vaj

2 dl langyos tej

2 dl langyos víz

2 teáskanál cukor

+ 1 tojássárga a kenéshez

Főzéshez:

víz, szódabikarbóna

A hozzávalókból, rugalmas tésztát dagasztunk, majd konyharuhával letakarjuk és kb. fél óráig a duplájára kelesztjük. Miután megkelt ismét átdagasztjuk, egyenlő részekre vágjuk, majd kb. 70 cm-es rudakat sodrunk belőle. Ezekből pereceket formálunk.

Miután kész az összes, 1 percre forró szódabikarbónás vízfürdőbe tesszük őket.

Majd sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük, a tetejüket megkenjük tojássárgával és megszórjuk szezámmaggal, vagy mákkal. (Tetszés szerint, amit szeretünk)

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Szólj hozzá

sós