2016. dec 14.

Pihe puha mézeskalács

írta: Gyenis Katalin
Pihe puha mézeskalács

Karácsony közeledtével egyre többen vagyunk úgy, hogy ismét megpróbálkozunk a mézeskalácsok sütésével. Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de nekem személy szerint mindig problémát okozott, hogy nem puhult meg a mézeskalács, vagy ízben nem volt túl jó. Most ennek azonban vége, mert sikerült elkészíteni a tökéletes, finom, puha mézeskalácsot. Az egyik titka, hogy a tésztát már előző este készítsük el és tegyük a hűtőbe pihenni.

 20161213_204922.jpg

Hozzávalók:

300 g vaj

300 g méz

250 g cukor

1 kg liszt

Fél tasak mézeskalács fűszerkeverék

2 teáskanál szódabikarbóna

3 db tojás

 

Egy kisebb lábasban elkezdjük melegíteni a mézet és a fűszereket, mikor a méz felforr lehúzzuk a tűzhelyről és beletesszük a vajat, hogy elolvadjon.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. Majd vegyünk elő egy nagyobb tálat, amelyben majd az összes hozzávalót össze fogjuk keverni. Ebben a tálban először is kézi robotgéppel habosra keverjük a cukrot és a tojásokat. Miután már eléggé krémes lett, folyamatos keverés mellett apránként keverjük bele a lisztet és a mézes keveréket.

Miután jól összekevertük egy nagyon ragacsos tésztát fogunk kapni, amelyet folpack fóliába tekerünk és egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap, ha kivesszük a hűtőből, akkor hagyjuk egy kis ideig szoba hőmérsékleten puhulni. Majd két vagy három részre osszuk és lisztezett deszkán nyújtsuk pár mm vastagságúakra. Szaggassuk tetszőleges formákkal.

180 fokra előmelegített sütőben 5-8 percig sütjük.

 

 

 

 

Szólj hozzá

ünnep