Nanaimo torta
Nanaimo szelet helyett, Nanaimo torta. Úgy gondoltam, hogy idén ez a torta lesz a karácsonyi asztal dísze és a családi vacsora után egy könnyed finomság.
Kekszes alap:
120 g vaj
30 g kakaópor
1 tojás
50 g méz
100 g kókuszreszelék
70 g durvára aprított dió
180 g darált keksz
Vaníliakrém:
8 db tojássárgája
100 g cukor
550 g tej
60 g étkezési keményítő
50 g vaj
Őrölt vanília
Csokoládémáz:
100 g tejcsokoládé
80 g étcsokoládé
140 g habtejszín
Először elkészítjük a kekszes alapot. A vajat alacsony lángon elkezdjük olvasztani, majd hozzáöntjük a kakaóport és a kikevert tojást. Gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. Ne ijedjünk meg, ha összeugrik a tojás, csak folytassuk a keverést. Ezután levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kekszet, a kókuszreszeléket, mézet és az aprított diót. Ezt a kekszes alapot a forma aljára nyomkodjuk és hűtőbe tesszük 10 percre.
Miközben hűl, elkészítjük a vaníliakrémet. A keményítőt, összekeverjük a cukorral és a tojással. A tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett a keményítős keverékhez keverjük. Visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha már pudingos az állaga, akkor levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat. Végül a krémet a kekszes alapra öntjük és mehet vissza a hűtőbe.
A csokoládémázhoz a tejszínt felforraljuk és az aprított csokoládékra öntjük. Addig keverjük, míg a csokoldék el nem olvadnak, majd ezt a keveréket a megdermedt vaníliás krémre öntjük.
Visszatesszük a hűtőbe és 1 óra múlva már tálalható is.