2018. dec 20.

Nanaimo torta

írta: Gyenis Katalin
Nanaimo torta

Nanaimo szelet helyett, Nanaimo torta. Úgy gondoltam, hogy idén ez a torta lesz a karácsonyi asztal dísze és a családi vacsora után egy könnyed finomság.

dscn5863.jpg

 

Kekszes alap:

120 g vaj

30 g kakaópor

1 tojás

50 g méz

100 g kókuszreszelék

70 g durvára aprított dió

180 g darált keksz

 

Vaníliakrém:

8 db tojássárgája

100 g cukor

550 g tej

60 g étkezési keményítő

50 g vaj

Őrölt vanília

 

Csokoládémáz:

100 g tejcsokoládé

80 g étcsokoládé

140 g habtejszín

 

Először elkészítjük a kekszes alapot. A vajat alacsony lángon elkezdjük olvasztani, majd hozzáöntjük a kakaóport és a kikevert tojást. Gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. Ne ijedjünk meg, ha összeugrik a tojás, csak folytassuk a keverést. Ezután levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kekszet, a kókuszreszeléket, mézet és az aprított diót. Ezt a kekszes alapot a forma aljára nyomkodjuk és hűtőbe tesszük 10 percre.

Miközben hűl, elkészítjük a vaníliakrémet. A keményítőt, összekeverjük a cukorral és a tojással. A tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett a keményítős keverékhez keverjük. Visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha már pudingos az állaga, akkor levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat. Végül a krémet a kekszes alapra öntjük és mehet vissza a hűtőbe.

A csokoládémázhoz a tejszínt felforraljuk és az aprított csokoládékra öntjük. Addig keverjük, míg a csokoldék el nem olvadnak, majd ezt a keveréket a megdermedt vaníliás krémre öntjük.

Visszatesszük a hűtőbe és 1 óra múlva már tálalható is.

Szólj hozzá

ünnep