2014. nov 29.

Karácsonyi torta

írta: Gyenis Katalin
Karácsonyi torta

Hamarosan itt a Karácsony, ezért elkezdtem kipróbálni új karácsonyi recepteket. Az első, amit találtam az a karácsonyi torta, az eredeti recept szerint aszalt gyümölcsökkel kellett volna elkészíteni, azonban a környezetemben sokan nem szeretik az aszalt gyümölcsöket, ezért elkészítettem dióval és mogyoróval. Persze, aki szereti az aszalt gyümölcsöket, az nyugodtan tegyen bele.

sam_7681fff.jpg

sam_7683fff.jpg

 

Hozzávalók:

200 g mogyoró

100 g dió

175 g margarin

250 g barnacukor

125 ml rum

1 – 1 citrom és narancs reszelt héja illetve a narancs leve

3 nagy tojás

250 g liszt

½ teáskanál sütőpor

½ teáskanál fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió

A diót és a mogyorót késes darálóba helyezve egy pár pillanatig daráljuk. Azonban ne teljesen, legyenek benne nagyobb darabok is! Ezután egy nagy széles serpenyőben, szárazon kezdjük el pirítani, utána mehet bele a margarin, a cukor, a rum és a narancs leve. Folyamatos keverés mellett, addig melegítsük, míg a margarin el nem olvad. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni. Amikor már kissé kihűlt akkor utána hozzáadjuk a felvert tojásokat, lisztet, a sütőport és a fűszereket. Jól összekeverjük.

A tortakeveréket óvatosan öntsük bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába. Helyezzük a már előmelegített sütőbe kb. 1 órára. Amikor a torta teteje, már elkezd száradni, repedezni egy kicsit, akkor csináljunk tűpróbát. Szúrjunk be egy fogpiszkálót a tésztába és ha már nem ragad, akkor jó lesz.

Ezután hagyjuk, míg teljesen kihűl, csak utána kezdjük el dekorálni.

Ez a torta nagyon sokáig eláll, jól becsomagolva, hűvös, sötét helyen, akár 3 hónapig is jó.

 

Szólj hozzá

ünnep