Karácsonyi torta
Hamarosan itt a Karácsony, ezért elkezdtem kipróbálni új karácsonyi recepteket. Az első, amit találtam az a karácsonyi torta, az eredeti recept szerint aszalt gyümölcsökkel kellett volna elkészíteni, azonban a környezetemben sokan nem szeretik az aszalt gyümölcsöket, ezért elkészítettem dióval és mogyoróval. Persze, aki szereti az aszalt gyümölcsöket, az nyugodtan tegyen bele.
Hozzávalók:
200 g mogyoró
100 g dió
175 g margarin
250 g barnacukor
125 ml rum
1 – 1 citrom és narancs reszelt héja illetve a narancs leve
3 nagy tojás
250 g liszt
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió
A diót és a mogyorót késes darálóba helyezve egy pár pillanatig daráljuk. Azonban ne teljesen, legyenek benne nagyobb darabok is! Ezután egy nagy széles serpenyőben, szárazon kezdjük el pirítani, utána mehet bele a margarin, a cukor, a rum és a narancs leve. Folyamatos keverés mellett, addig melegítsük, míg a margarin el nem olvad. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni. Amikor már kissé kihűlt akkor utána hozzáadjuk a felvert tojásokat, lisztet, a sütőport és a fűszereket. Jól összekeverjük.
A tortakeveréket óvatosan öntsük bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába. Helyezzük a már előmelegített sütőbe kb. 1 órára. Amikor a torta teteje, már elkezd száradni, repedezni egy kicsit, akkor csináljunk tűpróbát. Szúrjunk be egy fogpiszkálót a tésztába és ha már nem ragad, akkor jó lesz.
Ezután hagyjuk, míg teljesen kihűl, csak utána kezdjük el dekorálni.
Ez a torta nagyon sokáig eláll, jól becsomagolva, hűvös, sötét helyen, akár 3 hónapig is jó.