Mézeskalács torta
Advent első vasárnapjával elkezdődött ismét a karácsonyi készülődés. Sok szeretettel küldöm nektek az idei év első karácsonyi torta receptjét. Idén nagyon népszerű lett a csupasz torta, sok helyen találkozhattunk ilyen stílusú tortákkal, ezért a karácsonyi tortám sem lehet más, mint egy csupasz mézeskalács torta.
Száraz hozzávalók:
350 g liszt
250 g barna cukor
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
Tipp: A fűszerek helyett (gyömbér, fahéj, szegfűszeg), akár használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is. Ebben az esetben 2 teáskanál szükséghez a tésztához.
3 nagy tojás
2 evőkanál méz
200 g margarin
200 ml tej
1 teáskanál vanília kivonat
1 narancs leve
3 evőkanál kandírozott gyömbér (elhagyható)
Díszítés: szeletelt mandula
Krém:
300 g krémsajt
1 teáskanál fahéj
400 g habtejszín
200 g porcukor
Elkészítés:
1. Melegítsük elő sütőt 170 fokra, és egy 21 cm-es tortaformát vajazunk és lisztezzünk ki
2. A száraz hozzávalókat tegyük egy nagyobb tálba és keverjük össze.
3. Adjuk hozzá a kockára vágott vajat és morzsoljuk össze a száraz hozzávalókkal
4. Majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat és keverjük jól össze
5. Adjuk hozzá a tejet, a vanília kivonatot, a mézet, a narancs levét és dolgozzuk simára a tésztát
6. Az elkészült tésztához adjuk hozzá a kandírozott gyömbéreket.
7. A tésztát tegyük a tortaformába
8. Süssük 170 fokon 55-60 percig. Majd miután megsült a tészta, hagyjuk teljesen kihűlni csak utána vágjuk félbe és töltsük meg a krémmel.
9. A krém elkészítéséhez a habtejszínt a porcukorral verjük fel addig, míg a keverőt kivéve lágy csúcsokat nem kapunk
10. A krémsajtot habverővel keverjük össze, majd adjuk hozzá a fahéjat végül óvatosan keverjük bele a felvert habtejszínt. Ezt ne keverjük sokáig nehogy összeessen a hab.
11. Végül a kihűlt tortát a krémmel töltsük meg, díszítésként pedig mézeskalácsot, vagy habcsókokat is használhatunk.