Boldogság a konyhában

2019\10\04

Egészséges céklakrém

Szendvicsre, mártogatósnak vagy esetleg húsok mellé is kiváló. Isteni finom és egészséges!

20191004_073828.jpg

Hozzávalók:

2 nagyobb cékla

fél citrom leve

egy marék dió

olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

bors

kisebb alma - meghámozva

 

A céklát hámozd meg, majd vágd nagyobb részekre. Rakd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, szórd meg sóval, borssal és süsd kb. 40 percig 200 fokos sütőben.

Miután megpuhult, hagyd kihűlni, majd rakd egy turimixgépbe, pépesítsd a többi hozzávalóval együtt addig, amíg krémes állagot nem kapsz. Ha esetleg túl sűrű lenne, akkor lazíthatod egy kis olívaolajjal. Végül ha maradt még egy kis dió, akkor azt még egy kanál segítségével a krémbe lehet keverni. Ettől még finomabb lesz :)

zöldség

2019\09\25

Sajtos aprósütemény

Jól bevált régi recept, amit mindig elkészítek, ha barátok jönnek, vagy ha nem akkor is. :-) Könnyű, gyorsan elkészül és nem lehet abbahagyni az evést, annyira finom!

20190919_180950.jpg

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
14 dkg margarin
1 tojás
3 teáskanál só
2 evőkanál tejföl
reszelt sajt

+1 tojás a megkenéshez

A lisztet a sütőporral elkevered, aztán hozzáadod a margarint, amit elmorzsolsz a liszttel. Utána, mehet a többi bele, 1 tojás, só, tejföl, reszelt sajt. Omlós tészta keménységű, könnyen gyúrható tésztát kell készíteni. Ha túl ragacsos lenne, akkor még egy kis lisztet tegyél bele, vagy ha nagyon morzsolódna, akkor tejfölt keverjünk hozzá.

Aztán kinyújtod és bekened vékonyan tojással. A tetejére mehet még egy kis reszelt sajt, esetleg szezámmag. Rudakat vágunk belőle és kisütjük. Kb. két tepsi jön ki ebből az adagból.

Sütőben 180 fokon, kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

20190919_180540.jpg

 

sós

2019\08\26

Tökmagos piskóta házi áfonyalekvárral

 

 20190825_214341.jpg

 

Tészta:

3 egész tojás

120 g cukor

1 csipet só

50 g tejfel vagy joghurt

120 g liszt

3 g sütőpor

60 g tökmagolaj

 

Tökmag praliné:

150 g pirított tökmag

60 g cukor

20 g víz

 

Áfonyalekvár

A tészta elkészítése: A tojásokat a cukorral és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot és a tökmagolajat. A legvégén óvatosan belekeverjük a sütőporos lisztet. Az elkészült keveréket, sütőpapírral bélelt szögletes sütőformába öntjük és 160 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

 

A tökmagokat száraz serpenyőn lepirítjuk, vígyázzunk, hogy ne égjen oda. Ezután tegyük aprítóba és daráljuk apró darabokra.

A cukorsziruphoz, a vízet és a cukrot tegyük egy lábásba és főzzük fel, miután felforrt vegyük le a tűzről és keverjük össze a tökmaggal.

A tészte elkészült, hagyjuk kihűlni, majd a tetejét kenjük meg pikáns lekvárral és szórjuk rá a tökmag pralinét.

 

édes

2019\07\25

Majonéz kölesből

Gondoltad volna, hogy kölesből lehet majonézt készíteni? Én nem! Pedig lehet!

Most egy hozzávetőleges receptet mutatok nektek, amely alapján majd mindenki el tud indulni. A pontos arányokat készítés közben, ízlelés mellett lehet kialakítani.

2019-07-22-21-24-04.jpg

 

Hozzávalók:

fél bögre főtt köles (pépesre kell főzni!)

1 dl olívaolaj

fél evőkanál méz vagy bármilyen édesítő

0,2 dl friss citromlé

1 teáskanál só

1 gerezd nagyobb fokhagyma

 

A kölest alaposan mossuk meg és 1 bögre vízben főzzük készre. Fontos, hogy teljesen szétfőzzük, hogy pépes állagot kapjunk.

Turmixoljuk össze a többi hozzávalót, majd adjuk hozzá a főtt kölest, úgy hogy folyamatosan adagoljuk hozzá a forró vízet. Végül turmixoljuk az egészet krémesre.

Ha szükséges még adjunk hozzá annyit vízet, hogy a majonéz állagot elérjük.

Hűtőben tárolva akár 1-2 hétig is eláll.

szósz

2019\06\11

Epres pite

Pihe-puha lágy piskóta, sok eperrel és kevés munkával. Ahogy elkezdődik az eperszezon, ez a sütemény nálunk mindig megjelenik az asztalon.

 

2019-05-30-12-03-04.jpg

Hozzávalók:

160 g vaj

200 g porcukor

1/2 csomag sütőpor

5 tojás

300 g liszt

1 kg eper

mandula

 

A vajat a porcukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.

A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd a tetejét megszórjuk eperrel és mandulával.

180 fokon, kb. 30-45 percig sütjük.

édes

2019\04\08

Pizzás kifli

Nálunk a pizza mindig hatalmas sláger és most töltve, tekerve igazán finom vendégváró falatkák készültek.

 2019-04-07-12-30-20.jpg

Tészta:

400 g liszt

350 ml langyos víz

1 tasak száraz élesztő

1 teáskanál cukor

1 mokkáskanál só

1 evőkanál olívaolaj

 

Szószhoz

100 g passzírozott paradicsom

100 g parmezán

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál oregánó

1 teáskanál bazsalikom

1 teáskanál rozmaring

ízlés szerint só, bors, cukor

 

A tészta hozzávalóit keverd össze, majd gyúrd jól össze, nem baj egy kicsit ragadós lesz a tészta. Formázzál belőle gombócot, takard le és keleszd kb. 1 órán keresztül.

Amíg a tészta kel, addig  az olívaolajat melegítsd fel, rakd hozzá az apróra vágott hagymát, majd párold üvegesre. Tedd bele a zúzott fokhagymát, majd öntsd hozzá a paradicsomot, fűszerezd és főzd kb. 10 percig.

Miután a tészta megkelt tépj belőle diónyi nagyságú gombócokat (vagy picivel nagyobbat), ezeket lisztezett felületen nyújtsd kör alakúra, majd egyesével kend meg a pizzaszósszal. A belsejébe szórj sajtot, tekerd fel, kend meg felvert tojással, és végül szórd meg a maradék sajttal.

Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20-30 percig kell sütni.

 

sós

2019\03\16

Meggyes lepény

Egy igazi klasszikus...

 

dscn599622.jpg

 

Hozzávalók:

500 g meggy

200 ml habtejszín

150 g cukor

4 tojás

1 csipet só

250 g finomliszt

1 csomag sütőpor

mandulaszirom a tetejére

Öntethez: tejföl, porcukor, csipet fahéj

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tejszínt a cukorral, a tojásokkal és a sóval habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és hozzáadjuk a tejszínes keverékhez. Összekeverjük és sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd egyenletesen elosztjuk rajta a kimagozott meggyet.

kb. 45 percig sütjük, mielőtt elkészülne kb. 20 perccel előtte megszórjuk a tetejét a mandulával, így sütjük tovább.

Ha elkészült, fahéjas tejföllel kínáljuk.

Jó étvágyat!

édes

2018\12\26

Gesztenyés habos sütemény

Erre a süteményre egyszerűen nem találok szavakat. El kell készíteni, meg kell kóstolni és akkor tudni fogjátok, hogy miről beszélek. Mennyei... :)

dscn5954.jpg

Piskóta:

4 tojás

50 g cukor

100 g liszt

20 g cukrozatlan kakaópor

Krém:

250 g cukrozatlan gesztenyemassza

250 g mascarpone

1 tk fahéj

egy csipetnyi mézeskalács fűszerkeverék

1 ek rum

3 ek porcukor

2 dl habtejszín

10 g zselatinpor

Tetejére: kakaópor

 

A piskótához a sütőt melegítsük előre 190 fokra. Egy téglalap alakú sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.

A tojásokat a cukorral alaposan keverjük ki, majd adjuk hozzá a kakaóporral elkevert lisztet. A masszát öntsük a formába és süssük kb. 20 percig. (tűpróba nagyon fontos)

A krémhez a gesztenyemasszát villával összetörjük, majd hozzákeverjük a porcukrot, a rumot, a fűszereket és a mascarponét. A tejszínt verjük habbá, majd keverjük hozzá a zselatint. Én hideg vízben oldódó zselatinport használtam, amelyet a csomag leírása szerint elkészítettem. Végül a habot összeforgattam a gesztenyemasszával. Simára kevertem és az elkészült kihűlt, piskóta tetejére kentem.

Majd hűtőben pihentettem és tálalás előtt kakaóporral szórtam meg a tetejét.

Jó étvágyat hozzá! :)

dscn5942.jpg

 

 

édes

2018\12\20

Nanaimo torta

Nanaimo szelet helyett, Nanaimo torta. Úgy gondoltam, hogy idén ez a torta lesz a karácsonyi asztal dísze és a családi vacsora után egy könnyed finomság.

dscn5863.jpg

 

Kekszes alap:

120 g vaj

30 g kakaópor

1 tojás

50 g méz

100 g kókuszreszelék

70 g durvára aprított dió

180 g darált keksz

 

Vaníliakrém:

8 db tojássárgája

100 g cukor

550 g tej

60 g étkezési keményítő

50 g vaj

Őrölt vanília

 

Csokoládémáz:

100 g tejcsokoládé

80 g étcsokoládé

140 g habtejszín

 

Először elkészítjük a kekszes alapot. A vajat alacsony lángon elkezdjük olvasztani, majd hozzáöntjük a kakaóport és a kikevert tojást. Gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. Ne ijedjünk meg, ha összeugrik a tojás, csak folytassuk a keverést. Ezután levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kekszet, a kókuszreszeléket, mézet és az aprított diót. Ezt a kekszes alapot a forma aljára nyomkodjuk és hűtőbe tesszük 10 percre.

Miközben hűl, elkészítjük a vaníliakrémet. A keményítőt, összekeverjük a cukorral és a tojással. A tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett a keményítős keverékhez keverjük. Visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha már pudingos az állaga, akkor levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat. Végül a krémet a kekszes alapra öntjük és mehet vissza a hűtőbe.

A csokoládémázhoz a tejszínt felforraljuk és az aprított csokoládékra öntjük. Addig keverjük, míg a csokoldék el nem olvadnak, majd ezt a keveréket a megdermedt vaníliás krémre öntjük.

Visszatesszük a hűtőbe és 1 óra múlva már tálalható is.

ünnep

2018\12\11

Matcha muffin

Édes, finom, frissítő muffin, kivételesen magas antioxidánssal. A matcha tea a Japánok egyik legértékesebb nemzeti itala, amely nagyon sok jótékony hatással rendelkezik. Aki még esetleg nem ismeri, annak mindenképpen ajánlom, hogy olvasson utána és süsse meg az alábbi receptet.

 20181208_162425.jpg

125 g liszt

125 g cukor

20 g Matcha tea por

125 g puha vaj

2 tojás

100 ml tej.

 

Minden hozzávalót keverjünk össze, és kanál segítségével adagoljuk a tésztát a muffin formákba.

180 fokon, kb. 20 percig sütjük.

Miután kihűlt a tetejét díszíthetjük Matcha teával elkevert tejszínhabbal.

 

 

édes